/ iStock/Getty Images
Пред 1 млрд. години ключови химични реакции в океаните намалили кислорода на нашата планета и еволюцията на живота на Земята щяла за малко да бъде унищожена в зародиш, съобщи в. "Дейли мейл".

През този период, известен като неопротерозой, кислородът бил произвеждан чрез фотосинтеза от фитопланктон. Но количеството желязо в океаните се увеличило преди около 800 милиона години, а това намалило способността на фитопланктона да произвежда кислород. Количеството кислород спаднало до около 1 процент от сегашните му нива и едва достигало за поддържане на живота.

Бермуда е британска задморска територия, намираща се в Атлантическия океан. А Horseshoe Bay съответно е един от най-известните плажове там. Той предлага на посетителите си кристални води и копринено мек пясък.
iStock/Getty Images

Международен изследователски екип под ръководството на учени от университета в Ексетър оценил ролята, която океаните играят за процъфтяване на живота на Земята.

"Химичният състав на океаните през този период се е променил и станал богат на желязо. Знаем, че химичните реакции в океана влияят върху кръговрата на фосфора, но въздействието на нивата му по онова време досега не бе изследвано. Като анализирахме океански седименти, установихме, че желязото е било ефикасно за отстраняване на фосфора от водата", заяви Ромен Гилбо от Френския център за научни изследвания в Тулуза.

океан вълни море
ThinkStock/Getty Images

"Наблюденията ни навеждат на мисълта за значителна потенциална вариабилност в концентрациите на атмосферния кислород на Земята, когато тя е била на средна възраст. Сред въпросите, свързани с появата на сложен живот, е защо това не се е случило по-рано. Възможна причина е недостигът на кислород и хранителни вещества. Изследването ни показва, че такъв може да е бил случаят през неопротерозоя. Ако нивата на фосфора спаднат, това може да доведе до атмосфера, която е подходяща за бактерии, но не и за сложен живот. Връщане към ограничено съдържание на кислород в атмосферата би обърнало в обратна посока Голямото оксидационно събитие преди 2,5 милиарда години, когато фотосинтезата на цианобактерии в океаните е снабдила със свободен кислород атмосферата", поясни Том Лентън от университета в Ексетър.

Островите Кук са владение на Нова Зеландия и се намират в централната част на Тихия океан
ThinkStock/Getty Images

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА