/ Thinkstock/Getty Images

При наличието на толкова много съвети за храненето може да е трудно да се ориентирате как най-добре да балансирате чинията си, особено когато търсите редица ползи за здравето.

Най-полезните ястия, разбира се, трябва да ви помогнат да се чувствате добре както физически, така и психически, но също така трябва да им се наслаждавате и да не се чувствате все едно вършите трудна работа. Всеки, който се стреми към здраве, може да ви каже, че е твърде лесно да се върнете към бързата храна, ако не получавате много удовлетворяващи вкусове.

Сега един учен предлага „най-здравословното ястие на света“, което може да ви помогне да преодолеете възпаленията и да подобрите мозъчната си дейност. А най-хубавото е, че се предлага и с десерт.

Както съобщава Men's Health, водещият изследовател на храните д-р Пол Бериман е направил критична оценка на повече от 4000 здравни твърдения, за да определи най-здравословния подход към храненето. След това д-р Бериман, който е ръководител на Leatherhead Food Research, е намалил тези твърдения до само 222, преди да приложи на практика изследванията си, за да състави пълна с хранителни вещества вечеря с три ястия.

За предястие експертът препоръчва терин от сьомга, придружен от салата, залята със зехтин. Богатата на омега-3 сьомга, която е част от вашата диета, може да ви помогне да се справите с възпаленията и да подобрите здравето на мозъка и сърцето. Тази вкусна риба може дори да ви помогне да увеличите силата си, което означава, че е идеалното ястие за тези, които искат да подобрят представянето си във фитнеса.

Дресингът от зехтин също е печеливш, тъй като е пълен с растителни съединения, известни като полифеноли, които могат да помогнат за всичко - от подобряване на нивата на кръвната захар до подпомагане на храносмилането и здравето на червата. Съществуват и доказателства, че полифенолите имат антиейдж свойства, като предпазват от различни свързани с възрастта заболявания.

Що се отнася до основното ястие, д-р Бериман предлага да се сервира запеканка от пилешко месо и леща, като обяснява, че животинските и растителните протеини, които се съдържат в ястието, са изключително полезни за поддържане на здравето на мускулите и костите.

Зеленчуците и бобовите култури са богати и на фибри, които могат да подпомогнат редица проблеми - от храносмилането и поддържането на здравословни нива на холестерола до намаляване на вероятността от заболявания като рак и диабет. Бериман съветва да поднесете запеканката си с пълнозърнесто руло, което освен че предлага допълнителни фибри, съдържа и бавно усвояващи се въглехидрати, които са стабилен и продължителен източник на енергия.

Въпреки че мнозина смятат, че трябва да се откажат от пудинга, когато се придържат към здравословен режим на хранене, това съвсем не е така. За последното блюдо на този супер здравословен празник д-р Бериман насърчава любителите на храната да опитат „бланш“ от кисело мляко, гарниран с орехи.

Киселото мляко е добре известно с това, че съдържа благоприятни за червата пробиотици, както и много калций за здравето на костите и протеини, които са жизненоважни за множество телесни функции, включително за възстановяване на увредени тъкани, регулиране на теглото и поддържане на здрава кожа и коса.

Ореховият топинг също може да направи чудеса, тъй като впечатляващият хранителен профил на здравословните мазнини, витамините и антиоксидантите е полезен за сърцето, храносмилателната система и евентуално дори за настроението ви.

БГНЕС