Дженифър Анистън е американска филмова и телевизионна актриса. Родена е на 11 февруари 1969г. в Шърман Оукс, район на Лос Анджелис. Баща ѝ Янис Анастасакис (Джон Анистън) е от гръцки произход и е актьор, известен с ролята си в сапунения сериал „Дните на нашия живот“. Той сменя гръцкото си име Анастасакис на по-американски звучащото Анистън. Каналът "Портретъ" във vbox7 разказва:

Семейството на актрисата прекарва една година в Гърция и се връща в САЩ, където се установява в Ню Йорк. Родителите ѝ се развеждат, когато е на 9 и тя остава да живее при майка си. От дете една от нейните страсти е рисуването и дори излага своя творба в Ню Йорк Метрополитън музей едва на 11 години. Истински заинтригувана е и от актьорството, записва се в театралния клуб на Рудолф Щайнер. На 15 е приета да учи в Гимназията по Актьорско майсторство.

След като завършва образованието си започва да работи в заведение за бързо хранене, по-късно като продавач и като куриер-разносвач. Междувременно участва  в продукции извън Бродуей. След 1989г. взима участие в редица ТВ шоута, а през 1993г. се появява и в няколко филмови продукции. Същата година прави своя дебют в киното с филма на ужасите „Леприкон“. Отзивите за филма и ролята на Дженифър Анистън от кинокритиците не са особено ласкави.

Дженифър Анистън
Gulliver/Getty Images

След това актрисата има още няколко неуспешни роли в други ТВ сериали. След тези няколко срива в актьорската ѝ кариера тя изпада в депресия и е почти на прага да се откаже от киното. Обръща се за помощ към Уорън Литълфийлд, който е президент на NBC. По същото време е обявен кастинг за сериала „Приятели“ и именно той е човекът, който ѝ съдейства да се яви на него. Първоначално продуцентът на сериала иска Анистън да се яви на прослушване за ролята на Моника Гелър, но в последствие актрисата Кортни Кокс е избрана като по-подходяща. Дженифър Анистън е избрана за ролята на Рейчъл Грийн. Преди да започнат снимките на сериала актрисата отслабва 10кг по съвет на продуцента.

Тайната е разкрита – ето как Дженифър Анистън изглежда винаги млада и красива

Още със старта на излъчването сисериалът „Приятели“ става изключително популярен в САЩ и печели световно признание сред телевизионните зрители. С ролята си на Рейчъл Грийн, Дженифър Анистън печели наградите „Еми“, „Златен глобус“ и „Наградата на гилдията на актьорите“. Със своята заплата от 1 милион долара на епизод за последния десети сезон на сериала, тя се превръща в най-добре платената телевизионна актриса за всички времена.
Нейната героиня Рейчъл Грийн е широко популярна и до днес и се счита за един от най-великите женски образи в историята на американската телевизия.

Приятели
Gulliver/Getty Images

През 1996г. Дженифър се снима в романтичната комедия „Тя е жената“. Филмът получава смесени отзиви от критиците, но изпълнението на Анистън е по-топло прието. През следващите години участва във филмите „Обект на желание“, „Офис треска“, „Доброто момиче“.  Голям успех ѝ носи ролята във филма „Всемогъщият Брус“, където си партнира с Джим Кери и Морган Фрийман.

Не е за вярване: Дженифър Анистън става на 52 години, кой би й ги дал (ГАЛЕРИЯ)

Продължава актьорската си кариера с филмите „Докато те има“, „Извън релси“, „Приятели с пари“, „Раздялата“. Някои от тях са печеливши, други получават по-остри коментари от критиците.

През 2006г. Анистън решава да се пробва като режисьор на късометражния филм „Стая 10“ с участието на Робин Райт и Крис Кристофърсън. Актрисата споделя, че е вдъхновена да режисира от актрисата Гуинет Полтроу, която също е режисьор на късометражен филм през тази година.

Дженифър Анистън си партнира с актьора Оуен Уилсън в успешната комедийна драма "Марли и аз" през 2008г.  Следващият ѝ филм, който се приема много добре от публиката е  романтичната комедия „Той не си пада по теб“, в която неин партньор е Бен Афлек.

Една от последните ѝ успешни роли в телевизионен сериал е участието ѝ в „The Morning Show“ от 2019г., където си партнира с Рийз Уидърспун. Анистън освен с главната роля в сериала се заема и с това да го продуцира.

Дженифър Анистън обмисля да се откаже от актьорската кариера (СНИМКИ)

През 90-те години всички погледи са вперени в Дженифър Анистън, но не само заради актьорския ѝ талант, по това време тя започва да се появява на публични места с Брад Пит. Малко по-късно връзката им е официална и през 2000г. двамата сключват брак. Те са определяни за най-харесваната холивудска двойка, а бракът им е идеал за подражание. През 2005г. идва шокиращата новина за раздялата на Пит и Анистън. Причината за това са любовните отношения между Брад и Анджелина Джоли, които в началото те упорито отричат.

Пит и Анистън
Gulliver/Getty Images

През 2015г. Дженифър Анистън сключва брак с американския актьор и режисьор Джъстин Теру. Двамата са заедно до 2017г., когато се разделят.

Джъстин Теру
Gulliver/Getty Images

Спекулации, че актрисата е бременна през годините се появяват много пъти. Самата Анистън никога не е давала ясен и категоричен отговор дали има проблеми или дали има желание да има дете.

Дженифър Анистън... без задръжки (СНИМКИ)

Дженифър Анистън е определяна от редица световни списания за най-красивата жена в света. От 2012 г. има звезда на Холивудската алея на славата. Състоянието ѝ се оценява на 300 милиона долара.

Актьорите от "Приятели" отново се събират на снимачната площадка (ВИДЕО)