/ Istock
Изследване установи, че древни общества от ловци събирачи, които са живели в долината Хула в Северен Израел, вероятно са свирили на флейти от птичи кости, за да привлекат плячката си по време на лов, съобщи Синхуа, позовавайки се на Израелската служба за паметниците на културата.

Проучването, публикувано в сп. „Нейчър сайънтифик репорт“, анализира кости от крилете на гъскоподобни птици и откри, че намерените предмети са флейти от кости, които е възможно да са на 12 000 години. Тези малки флейти могат да издават звуци, които имитират писъците на хищни птици.

Учени от Израел, Австрия, САЩ и Франция разкриха, че флейтите вероятно са били използвани за музика или за ловуване на представителите на разред гъскоподобни, което вероятно ги превръща в най-ранното доказателство за използването на звук с цел ловуване, казаха от Израелската служба за паметниците на културата.

Предметите са намерени в натуфийското праисторическо селище Айн Малаха, известно още като Ейнан, където между 1996 и 2005 г. са открити домовете на ловци събирачи, както и кости от различни животински видове.

След като изследва изкопаните кости на гъскоподобните птици, екипът открива, че белезите върху тях са малки дупки. След това учените създават копия на тези кухи кости и откриват, че те произвеждат различни звуци – така експертите стигат до заключението, че това са флейти.

Звуците, които издават направените копия, наподобяват писъците на птиците от видовете малък ястреб и керкенез. Тези хищни птици вероятно лесно са били привличани от звуците, с помощта на които хората са ги водили до групи от гъскоподобни. След това хищниците са подплашвали гъскоподобните, което е улеснявало лова.

Възможно е също така звуците от флейтите да са изпълнявали различни социокултурни и символични функции в селищата на ловците събирачи, заключиха изследователите.
Ада Ефтимова/БТА