Доли Партън
Доли Партън / Gulliver/Getty Images
"Стара съм като вчера, но и млада като утре. Виждам се като един древен океан, в който винаги има нови вълни“, казва кънтри легендата Доли Партън, която днес празнува 75-ия си рожден ден.

Доли Партън е родена в Тенеси, САЩ. Дебютира на сцената на „Гранд Оул Опри“ едва 13-годишна. През 1960-те години се утвърждава в Нашвил с дуета си с известния кънтрипевец Портър Уагънър и с участието си в телевизионни шоупрограми, в които пресъздава с голям успех пародиен образ на русокоса красавица.

Доли Партън
Gulliver/Getty Images

Тя казва с чувство за хумор: „пътя към успеха ми проправи моят бюст“. Може да се съгласим с това, ако не беше прекрасното й сопрано, което забелязва Били Нелсън. Той кани певицата в неговия кънтри салон. Дванайсто дете в много бедно семейство, Доли Партън успява да постигне това, което наричат американската мечта – от десетгодишна не си дояжда и доспива, но и последните си пари дава за уроци по музика, а през 1959 г., след три години пеене в църквата, печели голямата награда на конкурса за начинаещи певци в Тенеси.

Доли Партън
Gulliver/Getty Images

Първият си авторски сингъл „Puppy Love“ Доли Партън представя на конкурса в Ню Йорк. Той достига 5-то място на американския хит парад в категория блус. През 1964 г. се дипломира в Бъркли и от 1967 г. е вече професионален певец на компанията RCA. Дуетът с Питър Уоджерън става този „златен“ дебют, който очаква всеки амбициозен певец, композициите „Just Someone I Used To Know“, „Daddy Was An Old Time Preacher“ (1970 г.), не само проправят пътя на Доли Партън към голямата музика, но я довеждат и в Холивуд. Продължавайки да работи с Уоджерън, Партън се снима и във филми, като си създава репутация на „прелестна блондинка, която наистина може да пее“.

След края на снимките на „Стоманени магнолии“ Доли Партън прави първото си мащабно турне из Европа и по рейтинг изпреварва Мадона - билетите за концертите й, например в Япония, се продават по-бързо, отколкото за концертите на "материалното момиче".

Доли Партън
Gulliver/Getty Images

Доли Партън има 25 златни, платинени и мултиплатинени плочи в дискографията си, 41 албума в Топ 10 в кънтри чартовете и 25 пъти нейни песни са оглавявали класацията на Билборд за кънтри сингли, рекорд, ненадминат и до момента. Доли Партън има над 100 милиона продадени копия от сингли, албуми и компилации на физически носител и в дигитален вариант.