цигулка
цигулка / iStock/Getty Images
Цигулката струва 250 000 паунда.

Британска железопътна компания съобщи, че помага на известен цигулар да открие 310-годишна цигулка, която случайно е забравил във влака, предаде БГНЕС.

„Саутистърн“, която извършва комунални услуги до Лондон, работи с полицията, за да се опита да намери инструмента на стойност 250 000 паунда (321 000 долара, 289 000 евро).

Известният музикант Стивън Морис случайно е забравил цигулката, изработена от известен римски майстор през 1709 г.

Правим всичко възможно, за да намерим съкровената цигулка на Стивън“, се казва в изявление на компанията.

Персонал на влаковата компания и служители от британската транспортна полиция преглеждат кадри от охранителни камери от влака, както и от гари.

Морис е трябвало да свири на цигулката като ръководител на Кралската филхармония в два концерта на Андреа Бочели през уикенда, съобщава BBC. Той успял да заеме друга цигулка от съпругата си - която също е професионален музикант - за изпълненията.

Морис сподели, че е "опустошен" от забравянето на антиката във влака, случило се, когато слязъл с велосипеда си на гара в югоизточен Лондон.

"Съкрушително е да я загубя не само заради стойността й, това е моят поминък", каза той пред ВВС. „Всъщност бях само нейният пазител - един от много хора, които са свирили на нея - и се надявах в крайна сметка да я предам на друг цигулар“.

"Това е все едно да ми отрежат ръката", добавя той.

Инструменталистът е участвал в редица филмови саундтракове, включително на филмите „Властелинът на пръстените“ и „Джеймс Бонд“, и е записвал с Дейвид Боуи и Стиви Уондър.

Авторът й е бил част от прочутото Римско училище по цигуларство през 17 и 18 век.

Морис казва, че е купил инструмента през 2003 г. и наскоро е бил реставриран. Той го определи като "част от историята".