Четирикрак прилеп е живял в Нова Зеландия
Четирикрак прилеп е живял в Нова Зеландия / Thinkstock/Getty Images

Фосили от неизвестен досега вид прилепи, които са се срещали преди 16 милиона години и са ходели на четири крака, бяха открити в Нова Зеландия, оповестиха палеонтолози, цитирани от Франс прес.

Тези прилепи са били с три пъти по-големи размери в сравнение с днешните им "братовчеди".

Фосилите са намерени в южната част на Нова Зеландия, в седименти от съществувалото преди 16-18 милиона години езеро Манухерикия. Това водно пространство е било част от екосистема от субтропически гори в началото на миоцена.

Новооткритият вид прилепи е кръстен Mystacina miocenalis. Той има роднинска връзка със срещащите се днес прилепи Mystacina tuberculata, които живеят в гори в Нова Зеландия.

"Откритието ни показва, че прилепи Mystacina са живели преди 16 милиона години на днешната територия на Нова Зеландия. Хабитатите им са били много сходни с тези на прилепите, които се срещат днес", заяви ръководителката на изследването, експертката по палеонтология на гръбначните Сюзън Ханд от университета на Нов Южен Уелс в Австралия.

Изчезналият вид е имал зъби, които са сходни с тези на съвременните прилепи. Това навежда на мисълта, че се е хранел с полен, плодове и насекоми, сред които паяци, както съвременните прилепи. Костите на крайниците му разкриват структури, които позволяват да се ходи. Единствената значима разлика е свързана с теглото му - то трябва да е било 40 грама, т.е. три пъти по-голямо в сравнение със средното тегло на над 900 вида прилепи, които се срещат днес.

Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.

Източник: БТА