Черна година за белия трюфел в Италия
Черна година за белия трюфел в Италия / снимка: ProntoSofia

Цените на трюфела в Италия скочиха до звездите поради оскъдното му количество тази година. По-лоша от сегашната ситуация е имало на Апенините само през 2003 г., писа вестник „Стампа“, цитиран от ProntoSofia.

Причина за това е горещото лято, което започна още през май и продължи през целия септември. През 2003 г. обаче цената на белите трюфели в периода октомври-ноември беше от 350 евро за сто грама. В момента сто грама се продават за 750 евро. Според експертите това е все едно да настъргваш злато върху ястието си от паста.

На Международния пазар на трюфели в град Алба, който се провежда до средата на ноември, както и в бутиците в центъра на града, търговците са изложили табелки с цени, вариращи между 450 и 750 евро. В Торино, столицата на добрата и качествена кухня, трюфелите се продават и по 800 евро за сто грама. На скъпата и централна улица „Монтенаполеоне“ в Милано пък трюфелът достигна 1000 евро, или 10 евро за всеки грам от скъпоценния продукт.

Според Андреа Росано, един от най-важните износители на трюфели в света, „ако събирането на реколтата в Италия настъпи по-рано от обикновено, то трюфелите се събират по-късно от традиционния им период“.

През миналия сезон пък, дори през януари беше възможно да се намерят трюфели на доста сносни цени. На 11 ноември в замъка „Grinzane Cavour" в Пиемонт трябва да стартира деветото издание на Световната разпродажба на бял трюфел.