Росанжела да Силва
Росанжела да Силва / БТА
Ангажираността на бразилската първа дама Росанжела да Силва се проявява и в тоалетите й, както и желанието да направи известни родните дизайнери, предаде АФП.

Росанжела да Силва е феминистка, защитава околната среда, коренното население. Тя е привърженичка на ангажираната мода - с насочващи детайли, като ярките цветове, рециклирани тъкани, или червената звезда, символ на Партията на трудещите се на президента Луис Инасио Лула да Силва, видима на подметките на обувките й. 

Преди завръщането на власт на съпруга й Росанжела да Силва, носеше предимно дънки с маратонки, включително и през предизборната кампания. Това обаче се промени с встъпването на съпруга й в длъжност на 1 януари.

Росанжела да Силва
Getty Images

Първият й избор, който направи впечатление, беше, че не избра рокля, а елегантен копринен костюм с панталон с бродирани мотиви, каквито носят жените от североизтока, където е роден Лула да Силва и където го подкрепят. Цветът - шампанско, се постига с естествена боя, направена от кашу и ревен, които растат в изобилие в Бразилия.

Росанжела да Силва
Getty Images

"Панталоните са символ на женската еманципация. Преди двадесет години в Бразилия жените не можеха да ги носят, за да отидат в парламента или във Върховния съд", каза пред АФП Ело Роша, дизайнерката, която създава тоалета заедно с Камила Педроса.

Изборът на тоалети на Росанжела да Силва съответства на намерението й "да даде нов смисъл на функциите на първата дама", както тя обещава през предизборната кампания.

Росанжела да Силва
Getty Images

"Тя превръща националната мода на малцинствата в един от елементите за изграждане на образа на прогресивна и независима жена, феминистка, свързана със социалните проблеми", каза Бенджамин Розентал, специалист по маркетинг. 

В интервю за сп. "Вог" Росанжела да Силва обясни, че вижда себе си като посланик на модата на своята страна. "Разговарях с дизайнери и научих много от тях, искам да нося техните творения навсякъде, където отида", каза тя.
 
Христина Терзиева/БТА