Бирата увеличава мъжката плодовитост, кафето я намалява
Бирата увеличава мъжката плодовитост, кафето я намалява / Thinkstock/Getty Images

Мъжете, които обичат да пийват по халба бира след работа, могат да използват ново извинение пред половинките си - резултатите от американско изследване показват, че алкохолът стимулира мъжката плодовитост. Същото проучване разкрива, че кафето влияе неблагоприятно върху шансовете за зачеване, както и вегетарианството според друго американско изследване, пише в. "Дейли мейл".

Авторите на първото проучване от Масачузетската многопрофилна болница в Бостън са установили, че за мъжете, които пият средно халба и половина дневно, равняваща се на 22 грама алкохол или три алкохолни единици, шансът да станат бащи чрез ин витро оплождане е двойно по-висок - 57 процента срещу 28 процента за въздържателите.

Според специалистите причината за по-големите шансове на пиячите е, че алкохолът допринася за намаляване на стреса, който също влияе върху зачеването.

Същото изследване разкрива и неблагоприятните ефекти от кафето върху плодовитостта. Специалистите са установили, че за мъжете, които пият по-малко кафе - по-малко от чашка на ден, шансът да се сдобият с потомство е близо 52 процента. За сравнение - за любителите на силно кафе, които пият над две или повече чаши дневно, вероятността е под 20 процента.

Авторите на проучването смятат, че кофеинът вреди на семенната течност на молекулярно ниво. Вреда могат да нанесат дори 265 милиграма кофеин дневно. Чаша филтърно кафе съдържа около 140 милиграма кофеин, а чаша еспресо 0 100 милиграма. Изследването е обхванало 105 мъже, чиито партньорки или съпруги са се подложили на оплождане ин витро.

Резултатите от второ проучване на специалисти от университета "Лома Линда" в Калифорния показват, че вегетарианството също има неблагоприятен ефект върху качеството на семенната течност.

Авторите му са установили, че при вегетарианците и веганите начинът на хранене е свързан с понижен брой и намалена подвижност на сперматозоидите.

Специалистите допускат, че от значение за неблагоприятния ефект на вегетарианството са фактори като заменянето на месото със соя и недостигът на витамин В12. Соята съдържа фитоестрогени, които имат сходни свойства с женския хормон естроген, напомнят изследователите. За целите на проучването те са наблюдавали 443 месоядни мъже, 26 вегетарианци и петима вегани.

Отделно изследване на специалисти от Харвардския университет, обхванало 155 мъже, показва, че изобилието от третирани с пестициди плодове и зеленчуци също може да навреди на плодовитостта.

Източник: БТА