Авантюристи тръгват на най-бързото околосветско пътешествие
Авантюристи тръгват на най-бързото околосветско пътешествие / cнимкa: sxc.hu

Двама швейцарци и един французин ще се опитат да подобрят рекорда за най-бързо самолетно околосветско пътешествие, предаде ИТАР-ТАСС.

67-годишният пилот Рикардо Мортара, неговият син, помощник-пилотът Габриел Мортара и френският им колега Флавен Гедеро ще потеглят на околосветската обиколка с конструирания преди 30 години самолет Рокуел Сейбърлайнър 65.

Обиколката стартира от Женева и според предвижданията на тримата пилоти трябва да продължи 67 часа, 1 минута и 10 секунди. Така те ще подобрят рекорда за околосветско самолетно пътешествие, поставен през 2005 г. от американският авантюрист Стив Фосет. Тогава той обиколи планетата за 67 часа, 2 минути и 38 секунди.

По време на околосветската си обиколка екипажът на самолета е замислил да кацне за презареждане с гориво на 10 места, сред които Абу Даби, Казабланка, Монреал, Анкоридж, Петропавловск Камчатски, Лас Вегас, Осака, Макао, Коломбо. Така самият полет ще трае между 46 и 48 часа, но със спирките ще се проточи до набелязаните 67 часа, 1 минута и 10 секунди, отбелязва БТА.

Според екипажа най-рисковани ще бъдат спирките в Петропавловск Камчатски и Анкоридж, където може да има снежни бури и обилни снеговалежи. Полетът ще бъде и обект на документален филм. Поради тази причина в самата машина, както и по корпуса й, са поставени няколко камери, които ще следят как протича подобряването на рекорда.