/ / iStock/Getty Images
Международна група астрономи откри звезда от нов тип, при която са забелязани пулсации единствено от едното ѝ полукълбо, съобщи Физ.орг. Обикновено подобни ритмични колебания се забелязват по цялата повърхност на звездата.

Астрономи откриха нов тип загадъчни звезди

Анормалният обект HD74423 се намира на разстояние 1500 светлинни години от Земята. Масата му е 1,7 пъти по-голяма от тази на Слънцето. Сред особеностите му е малката металичност, т.е. ниското съдържание на тежки химични елементи. Около светилото кръжи звезда кампаньон - червено джудже, което влияе върху пулсациите на повърхността му.Ритмични пулсации, свързани с различни причини, се наблюдават на повърхността на млади и стари звезди. Периодът им може да бъде както дълъг, така и кратък. В случая с HD74423 звездата компаньон чрез гравитацията си изкривява колебанията. В резултат те възникват само върху повърхността на едното полукълбо на HD74423.

Периодът на въртене на двойната звезда е по-малко от два дни. Червеното джудже е толкова близо до по-голямата звезда, че тя придобива капковидна форма.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА