Археолози откриха гробове отпреди 4500 години
Археолози откриха гробове отпреди 4500 години / ThinkStock/Getty Images

Археолози откриха древни гробове в югозападната китайска провинция Съчуан, предаде ТАСС.

Гробовете датират от неолита, отпреди около 4500 години. Открити са в района на градчето Чжаоан и са свързани с древно селище. Многобройните могили са разположени близо една до друга. За антрополозите е важно, че са били използвани различни погребални обреди, които хвърлят светлина върху бита и обичаите на древните хора.

Тайните китайски пирамиди (ВИДEО)

"Откритите тленни останки са съхранени много добре, тъй като са положени под нивото на водата в грунта и до тях не е достигал въздух", поясни ръководителят на археологическия екип Чжоу Чжицин. По думите му, находката е от изключително значение за учените - гробището не само е почти напълно съхранено, но е и най-древният от откритите досега подобни обекти в района на Чънду.

Археолози са открили 89 могили, в които попаднали на каменни сечива, глинени съдове, гривни от слонова кост, ножове, брадви, други артефакти. Освен това в гробовете са намерени ориз, просо и други зърнени култури, а това свидетелства за развитието на земеделието по онова време.

В Китай откриха гробница на 2500 години

Както отбелязаха археолозите, ДНК-тестове и други изследвания ще позволят на учените да си създадат представа за физическото състояние, здравето на хората и заболяванията им през неолита. Освен това химическият анализ на костите ще даде възможност да се определи с голяма точност каква е била дажбата храна на човека през неолита, съобщи Синхуа.

Източник: БТА