Американски щат официално разреши евтаназията
Американски щат официално разреши евтаназията / снимка: БГНЕС

В американския щат Монтана евтаназията вече е официално разрешена. Съдия Дороти Маккартър е приела съответното решение, чийто повод е дало лечението на безнадеждно болен, което било признато за безперспективно.

Евтаназията – практиката, за прекратяване на живот на човек или животно, страдащи от нелечимо заболяване, което води до непоносими страдания в безболезнена или минимално болезнена форма с цел съкращаване на страданията е разрешена в три европейски държави – Холандия, Белгия и Швейцария.

В Холандия тя е узаконена през 2001 г., през 2006 г. започна работа комисия, която регулира въпроси, свързани с детската евтаназия. Тя е позволена в още два американски щата – Калифорния и Орегон. Съгласно закона, тя може да се прилага на намиращи се в съзнание пациенти, на които им остават не повече от шест месеца живот. За да се стигне до процедурата по изпълнението й, пациентът трябва да поиска това два пъти устно в течение на две седмици, а след това – и писмено. Двама лекари потвърждават умственото състояние на пожелалия евтаназия.