Американците не бързат да се пенсионират
Американците не бързат да се пенсионират / netinfo

Американците обичат своята работа и продължават да работят даже след 65-годишна възраст, показва изследване на Чикагския университет.

„Удовлетвореността от работата най-често се забелязва сред хората, навършили 65 години. Тази тенденция е свързана с причината, че на тази възраст никой не ги кара да работят, но те остават на своите места не за да печелят, а защото обичат работата си“, коментира авторът на изследването Том Смит. В проучването, което обхваща периода от 1972 до 2006 г., са участвали 27,5 хиляди души на възраст над 65 години, съобщи БГНЕС.

86% от тях заявяват, че са удовлетворени от работата си, като 48% са посочили, че я обожават. Установено е също така, че около 53% от хората над 65 години заемат високи длъжности в престижни компании. Техните доходи надхвърлят 120 хиляди долара годишно. Недоволство от работата си са изразили само нископлатените и неквалифицираните работници.

Проучването е помогнало да се установи, че сред бялото население над половината са доволни от работата си, докато при испаноамериканците този процент е 46, а при афроамериканците – 40.