Алхамбра - перлата на мюсюлманската архитектура в Испания
Алхамбра - перлата на мюсюлманската архитектура в Испания / снимки: БГНЕС

Изящният Алхамбра в Гранада е най-посещаваното туристическо място днес в Испания. Дворецът се простира под заснежените върхове на Сиера Невада и е съвършен образец на мюсюлманската култура.

Алхамбра, испанците го наричат Аламбра, е задължителна и препоръчително първa спирка на пътуването и опознаването на Андалусия. Всеки ден туристите в Гранада са хиляди и освен величествения и приказен Алхамбра, уличките на квартала Албайсин поднасят изненада на всеки ъгъл. Най-важното условие за всеки тръгнал по стъпките на писателя Уошингтън Ървин е да има предварително закупен билет. Две-три седмици преди посещението в двореца е най-сигурно, освен ако не искате да чакате на километричната опашка пред гишето за свободна продажба, което затваря в 14 часа на обяд.

Името на Алхамбра идва от арабската "al-hamra", което означава червен, заради цвета на стените от червена клина и камък. В Алхамбра градините са смайващи, а фонтаните са най-подходящото място за поемане на въздух от 34-35 градусовия пек едва в началото на месец май, разказва БГНЕС.

Алхамбра  перлата на мюсюлманската архитектура в Испания
netinfo


В двореца има военна крепост - Алкасаба, която е и най-стара част. Във всеки един туристически справочник може да прочетете, че Насридският дворец е най-съвършеният образец на мавританска архитектура, а като го видите - ще се убедите в това. Следват летният дворец Хенералифе и ренесансовият дворец на Карл V, който не се вписва много в представата за "1001 нощ". Приличащият на гладиаторска арена дворец приютява няколко музея в сградата си. Той олицетворява глобуса, заради кръглата си форма.

Алхамбра  перлата на мюсюлманската архитектура в Испания
netinfo

В наричания "земен рай" в Алхамбра - Насридският дворец, се намира и дворът с лъвовете. Те са точно 12 - толкова са зодиите, толкова са били и животните, които са подпирали трона на Цар Соломон. Алхамбра приютява и най-разкошната баня в Испания. Стените са украсени от сложна мозайка от плочки и щукатура, характерни за мавританската архитектура.

След няколкочасовата обиколка на Алхамбра и любуване на пейзажа към ширещата се долу Гранада, идва ред на разходка из Албайсин. Кварталът е в подножието на хълма срещу двореца. Уличките му са тесни, стръмни, обградени от бели зидове и зелени градини. Разглеждането на запазените арабски бани е безплатно, а ресторантите са безброй. В края на деня е задължително отдаването на студена сангрия или сочни зелени маслини, които са задължителна "тапа" (мезе) към сербезата (бирата).

Алхамбра  перлата на мюсюлманската архитектура в Испания
netinfo