/ iStock/ Getty images/ Freepik
Британската здравна агенция Public Health England за ролята на вейпинг устройствата
Обединеното кралство от години е лидер по отношение на политиката за намаляване на вредата от тютюна, като в страната са предприети редица мерки за ограничаване на тютюнопушенето и стимули за преминаването на пушачите към бездимни алтернативи като електронните цигари и устройствата за нагряване на тютюн.

Електронните изпарители на никотин се превръщат в един от начините за отказ от традиционните цигари и могат да имат решаваща роля за намаляването на огромната заболеваемост, която се дължи на тютюнопушенето.  Това констатира Агенцията по Обществено здраве на Англия „Public Health England“ в седмия си годишен доклад  за електронните цигари, озаглавен "Вейпингът в Англия: Актуализация на научните доказателства, февруари 2021 г.“

В последния си годишен доклад здравната агенция на Великобритания анализира наличните научни данни, свързани с употребата на вейпинг устройства и тяхната ефикасност при подпомагането на пушачите да откажат от цигарите.
Британската агенция констатира, че вейпингът е 95% по-малко вреден от запалимите цигари и остава един от възможните начини за отказ от пушенето и доказателствата за това продължават да нарастват.

v
iStock/ Getty images/ Freepik

 „Пушенето все още е водещата причина за преждевременната смърт и заболявания, като само през 2019 г. във Великобритания умират 75 000 души от цигарите. Най-доброто нещо, което един пушач може да направи, е да спре пушенето напълно и доказателствата показват, че вейпингът е едно средствата за отказ, помагайки на около 50 000 пушачи всяка година да се откажат от цигарите.“, казва професор Джон Нютон от агенцията.
 
Агенцията посочва в доклада си следните нови доказателства, събрани от изследователи от британския университет „King’s College London“:
  • Над 50 000 пушачи в Англия са успели да спрат цигарите с помощта на електронните изпарители с никотин само за 2017 год.
  • Близо една трета от пушачите на Острова - 27,2%,  са използвали през изминалата година електронни цигари като средство за спиране на пушенето, което ги прави един от методите за отказ в сравнение със само 18,2%, използвали никотинзаместващата терапия
  • Препоръчването на пушачите да преминат на вейпинг продукти като част от опитите им за отказ от пушенето от местните британски служби за борба на тютюнопушенето се е оказал един от успешните методи за отказ - между 59,7% и 74% от пушачите през 2019 г. и 2020 г успяват да спрат напълно цигарите
Няма вейпинг епидемия сред младите на Острова

г
iStock/ Getty images/ Freepik

Повечето настоящи потребители на електронни цигари са или бивши, или настоящи пушачи. Повечето млади хора, които никога не са пушили, никога не са и използвали електронни цигари, показват още данните в доклада на здравната агенция на Англия.  Всъщност малък се оказва процентът на младите хора, които са започнали да употребяват никотин чрез електронни цигари – само между  0,8% и 1,3 на сто от потребителите.
Все пак е важно да се има предвид, че електронните цигари са предназначени само за пълнолетни пушачи, които иначе биха продължили да пушат, и затова действията в посока на ограничаването им сред непълнолетните и непушачите трябва да продължат, съветват експертите.

Въпреки последните положителни данни, Агенцията по Обществено здраве на Англия също така изрази загриженост относно нарастващите възприятия в обществото за относителния риск при е-цигарите, в сравнение с пушенето. Всеки 6-ти пушач смята, че вейпингът е по-вреден от горимите цигари, констатират в доклада си експертите.
Изследователи от от британския университет „King’s College London“ установяват, че през 2020 г. 38% от пушачите вярват, че вейпингът е толкова вреден, колкото пушенето, а 15% смятат, че вейпингът е по-вреден от пушенето.

Докладът на британската здравната агенция, казва проф. Дейвид Суанор, професор по право в университета в Отава, Канада, споделя следното:  „Тъй като има толкова голямо объркване и медиите се фокусират само върху сензационни истории и неточна наука, има огромна нужда от високо уважаван регулаторен здравен орган, който да предостави авторитетно обобщение на фактите“, казва проф. Суанор . Именно това прави Public Health England последователно и възхитително"

h
iStock/ Getty images/ Freepik

Световната асоциация на вейпърите (World Vapers ’Alliance (WVA) приветства доклада на Public Health England. Директорът на асоциацията Майкъл Ландъл , коментира доклада:
Новият доклад  на Public Health England е чудесна новина за потребителите на електронните цигари. Имаме допълнително потвърждение, че вейпингът е един от изходите от тютюнопушенето. Тези, които продължават да твърдят, че вейпингът е “врата” към тютюнопушенето, трябва да отделят време, за да прочетат науката.

За да демонстрират разликата между цигарения дим и аерозола от електронните цигари и липсата на катрани при бездимните прудукти, преди три години Агенцията по обществено здраве на Англия публикува видео демонстрация в YouTube канала си с помощта на машина, която визуализира ясно тази разлика.