Аферата Одисей: установени са собствениците на потъналото съкровище
Аферата Одисей: установени са собствениците на потъналото съкровище / netinfo
Приказното съкровище, открито на дъното на морето през 2007 година от американската компания "Одисей" в останките на потъналата южно от Португалия испанска фрегата "Ла Мерседес", е принадлежало в голямата си част на 130 испански търговци, пише вестник "Паис".

Според изданието хиляди наследници на тези търговци в Испания може да претендират за права върху съкровището, за което спорят компанията "Одисей" и испанската държава. "Паис", цитиран от БГНЕС, уточнява, че вече е идентифицирал 130 фамилии в т.нар. Архиви на Индиите в Севиля.

Испания подаде иск пред американското правосъдие за 500-те хиляди сребърни монети и десетки златни предмети, които бяха открити през май 2007 г., заявявайки, че това съкровище е било на борда на бойния кораб "Ла Мерседес", потънал през 1804 г. близо до Гибралтарския проток. Компанията "Одисей" набързо и без много шум прехвърли плячката си от 17 тона от Гибралтар в САЩ, изтъквайки, че е открила в международни води най-голямото досега потънало съкровище. Тя не посочи кораба, но намекна, че това може да е "Ла Мерседес".

Сътрудници на вестник "Паис" са проучили архивите на Севиля – най-пълната документация за испанската колонизация на Латинска Америка – и са открили следите на 130 търговци, натоварили на "Ла Мерседес" в Лима богатство на стойност близо 700 000 песо от онова време, за да го пренесат в Кадис, южна Испания. Корабът, който потъва след схватка с английски кораби, е пренасял и 250 000 песо за Негово Величество краля на Испания Карлос IV, уточнява "Паис".

Според вестника, ако съдът в Тампа, Флорида, който се занимава със случая, даде право на Испания, хилядите испански потомци на тези търговци може да имат претенции върху наследството. Възможно е обаче законът в Испания, който предвижда предявяване на права до 200 г. след събитието, да им попречи. Компанията "Одисей" смята, че наследниците имат право да претендират за част от съкровището, но че тя може да запази 80% от него като награда, че го е намерила.

Мадрид отказва да се пазари, като заявява, че то е част от националното наследство, което "Одисей" трябва да върне изцяло. Испанското правителство обаче е готово да преговаря с Перу. Тази страна смята, че има право на част от съкровището, тъй като някои от откритите монети са сечени в Лима. Първото решение на съда в Тампа се очаква до края на годината. Съдебната сага може да продължи с години, освен ако не бъде постигнато извънсъдебно споразумение.