20 млрд. долара за видеоигри похарчиха САЩ за 2009 г.
20 млрд. долара за видеоигри похарчиха САЩ за 2009 г. / снимка: БГНЕС

На 20 милиарда долара са възлизали продажбите на видеоигри в САЩ за годината, макар че не са достигнали върховите приходи от 2008 г, предаде АФП. Продажбите на видеоигри са достигнали 2,7 милиарда долара през ноември, което бележи спад със 7,6% спрямо предишния месец, но въпреки това остава втори най-добър резултат за октомври, показват пазарните изследвания. Продажбите за първите 11 месеца са били общо 14 милиарда долара, с 12% по-малко от 2008 г, но със 7% повече от края на ноември 2007 г.

Предвид очаквания скок на продажбите в края на годината заради коледните и новогодишните празници, индустрията за видеоигри се подготвя да достигне 20 милиарда долара приходи за годината. За тази цел, продажбите трябва да бъдат с 11% повече от продажбите за декември миналата година, отбелязва БГНЕС. Според експертите това не е невъзможно, като се отчитат добрите икономически новини и "умората от въздържаността".

Всяка от конкурентните конзоли за видеоигри е повишила продажбите си през ноември, като най-много продажби е реализирала Wii на Nintendo с 1,23 милиона. Най-добре продаваните игри са "Call of Duty: Modern Warfare 2", която отбеляза най-силния начален месец в индустрията за видеоигри.