/ Gulliver/Getty Images
Национална финансова прокуратура на Франция поиска условна присъда от 18 месеца затвор и глоба от 250 000 евро за актрисата Изабел Аджани, която е подсъдима в нейно отсъствие за данъчни измами и пране на пари, съобщи АФП.

Изабел Аджани твърди, че е невинна. Тя е заподозряна, че е укрила дарение под формата на заем през 2013 г., че през 2016 г. и 2017 г. е имала фиктивно местожителство в Португалия, както и че през 2014 г. е превела сума през САЩ.

Френската актриса Изабел Аджани отива на съд за данъчни измами

Защитата й поиска отлагане на процеса с аргумента, че Аджани "желае да даде обяснения" в съда, но не е могла да долети от САЩ поради "остра патология".

Съдът отхвърли това искане, като прецени, че "не е установено в достатъчна степен г-жа Аджани наистина да е възнамерявала да присъства".

"В края на краищата името на Изабел Аджани не е от голямо значение. Нейната известност не беше нито допълнителна причина, нито пречка за наказателното преследване", каза финансовият прокурор. "Преди да е публична личност, тя е гражданин, който има задължения".

За обвинението тя наистина е имала основен адрес, професионална дейност и центрове на дейност във Франция, а не в Португалия през 2016 г. и 2017 г., и би трябвало да плати 236 000 евро данък върху доходите във Франция.

Също така, според финансовата прокуратура, през 2013 г. й са преведени два милиона евро от сенегалски бизнесмен, което не е било заем, а "прикрито дарение". Договорът за заем между тях не съдържа нито лихви, нито гаранция и според обвинението е фиктивен. Това е дало възможност на актрисата да избегне 1,2 милиона евро такси за прехвърляне.

Изабел Аджани откровено за старостта: Мразя идеята, че животът ни унижава

На последно място, Националната финансова прокуратура иска Изабел Аджани да бъде призната за виновна за пране на пари за това, че е превела 119 000 евро от дружество в Хонконг в "недекларирана" американска банкова сметка. По-късно сумата е била преведена на майката на неин роднина в Португалия за закупуване на имот.

Очаква се адвокатите на Изабел Аджани да обжалват.
Христина Терзиева/БТА