/ Guliver/Getty Images, Thinkstockphotos
Картата на света се променя постоянно. На земното кълбо има 196 международно признати суверенни държави, поне така твърдят повечето експерти. На различно мнение са експертите от Организацията на обединените нации - според тях признатите държави са 193. От своя страна Държавният департамент на САЩ признава 195 държави, според тях Тайван е китайска провинция, а не самостоятелна държава.

Момичето, обиколило света: Това са 10-е страни, които да посетите през живота си (СНИМКИ)

В света има и редица държави, които имат всички признаци на държавност – контрол над територията, система на управление, фактически суверенитет, но в същото време са лишени от пълно или частично международно дипломатическо признаване и като такива не могат да бъдат субект на международните отношения.

Преди и сега: 10 града, променени до неузнаваемост

Въоръжените конфликти по света продължават да оформят облика на картата на света. Всички погледи са вперени в момента в Каталуния – ще има ли нова държава на картата на Европа или не – все още е рано да се каже.

Предлагаме ви да ви разходим из 15 държави, които не съществуваха преди 30 години:

Южен Судан

Това е най-младата държава в света. Южен Судан се отдели от Судан през 2011 г.,след десетилетия на гражданска война.

Южен Судан, Това е най-младата държава в света. Южен Судан се отдели от Судан през 2011 г.,след десетилетия на гражданска война.
Guliver/Getty Images

Косово

Косово е частично призната държава на Балканския полуостров. До 17 февруари 2008 г. Косово юридически е автономна област в състава на Република Сърбия, макар фактически областта да не е под контрола на сръбското правителство от 1999 г. Формално Косово е част от Сърбия, но след Косовската война се управлява като протекторат на ООН. През ноември 2006 г. в Сърбия се провежда референдум за нова конституция на републиката, според която Косово остава автономна област, но с по-широка автономия. Това е отхвърлено от предимно албанското население, което не участва в референдума. Косово обявява независимостта си на 17 февруари 2008 г. и е признато от България и още 107 държави, 22 от които са страни-членки на ЕС, както и от САЩ и Канада и Австралия.

Косово, Косово е частично призната държава на Балканския полуостров. До 17 февруари 2008 г. Косово юридически е автономна област в състава на Република Сърбия, макар фактически областта да не е под контрола на сръбското правителство от 1999 г. Формално Косово е част от Сърбия, но след Косовската война се управлява като протекторат на ООН. През ноември 2006 г. в Сърбия се провежда референдум за нова конституция на републиката, според която Косово остава автономна област, но с по-широка автономия. Това е отхвърлено от предимно албанското население, което не участва в референдума. Косово обявява независимостта си на 17 февруари 2008 г. и е признато от България и още 107 държави, 22 от които са страни-членки на ЕС, както и от САЩ и Канада и Австралия.
Guliver/Getty Images

Източен Тимур

Източен Тимор е островна държава в югоизточна Азия. На 30 август 1999 г. в национално допитване, подкрепено от ООН, населението на Източен Тимор гласува за независимост от Индонезия. В периода 1999 – 2001 г. милиции, поддържани от Индонезия, провеждат акции на тероризиране и насилие над населението.

На 20 май 2002 г. Източен Тимор е международно признат като самостоятелна държава. Това е първата нова независима държава за 21 век.

Източен Тимур, Източен Тимор е островна държава в югоизточна Азия. На 30 август 1999 г. в национално допитване, подкрепено от ООН, населението на Източен Тимор гласува за независимост от Индонезия. В периода 1999  2001 г. милиции, поддържани от Индонезия, провеждат акции на тероризиране и насилие над населението., На 20 май 2002 г. Източен Тимор е международно признат като самостоятелна държава. Това е първата нова независима държава за 21 век.
Guliver/Getty Images

ВИЖТЕ КОИ СА ОСТАНАЛИТЕ ДЪРЖАВИ

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук