12 важни съвета при избора на мъжко облекло
12 важни съвета при избора на мъжко облекло / Guliver/Getty Images

Ръбът на панталона трябва да си личи ясно, а крачолите - да не се влачат по земята

Отдавна не само жените обръщат внимание на външния си вид. Мъжете също се стараят в облеклото си, защото са не по-малко суетни от нежния пол.

Въпреки това дори най-просветените в модните тенденции правят някои грешки. „24 часа" дава 12 съвета, които ще ви помогнат да изберете правилно дрехите си:

1. Броят на копчетата зависи от телосложението

Основните видове кройки при костюмите са три - американска, британска и европейска. Разликите между тях са дребни, но различават основно силуетите. Американският вид е с права линия, сакото му има един шлиц на гърба и не е особено вталено. Раменете нямат подплънки, джобовете са вътрешни и имат капачета, а панталонът е дълбок. Британската кройка е подобна, но има два шлица и може да има подплънки за раменете. Панталоните са по-плитки. Още по-плитки са при европейския фасон. При него сакото няма шлицове и рядко се слагат капаци на джобовете.

Независимо от това коя кройка предпочитате, броят на копчетата зависи от телосложението ви. Високите мъже трябва да имат три на брой, тези с къс торс - две, а ужасно слабите имат нужда от едно.

2. Спазвайте протокола в закопчаването на сакото

Най-важното неписано правило в носенето на сако е свързано със закопчаването на копчетата. Ако имате едно, то ще бъде позиционирано точно на талията ви и трябва да бъде винаги на мястото си - в илика. Случаят е най-сложен при наличието на три копчета. Тогава може да си позволите понякога да разкопчавате най-горното. Средното, което оформя талията, винаги трябва да е закопчано, а най-долното - никога.

3. Внимавайте в съчетанието на шарките между ризата и вратовръзката

Много е лесно съчетанието на едноцветни ризи и вратовръзки. Трудното идва, когато имате различни десени, а по добрата им подборка може да се разбере колко вкус има един мъж... или жената, която му ги е избрала.

Първото правило тук е, че вратовръзката винаги трябва да бъде по-тъмна от ризата. Комбинацията от риза на ситни квадратчета и вратовръзка с големи диагонални карета или райета е позволена. На риза с тънко вертикално райе пък може да сложите вратовръзка с диагонално дебело райе или със ситни кръгли мотиви. Никога обаче не си позволявайте лукса да комбинирате еднакви по-големина карета или райета, било то и в различни цветове и посоки, защото рискувате да докарате морска болест на околните или в най-добрия случай - да ги хипнотизирате.

4. Подберете внимателно номера на сакото

Някои мъже мислят, че сакото е техният номер, ако имат огромна свобода на движенията в него. То обаче не е тениска, т.е. това не е задължително. Има прост номер, с който да разберете дали сакото е във вашия размер. Когато го облечете, притиснете перпендикулярно рамото си в стената. Ако рамото му се сбръчква нагоре, преди тялото ви да е опряло в стената, значи сте за по-малък номер. Ще ви трябва по-голям, ако в опита си да прегърнете някого, материята се впие в гърба ви, все едно всеки момент ще се разпори.

5. Широките костюми правят гънки, тесните се впиват

Ако сте изпълнили всичко в предишната точка, но все пак сакото ви прави нещо като балон между лопатките, то или моделът, или размерът не е вашият. Горната част на костюма не трябва да има никъде гънка, но и не трябва да виси, все едно в него има закачалка, а не човек. При панталона важи същото. Ръбът му трябва ясно да си личи, т.е. да не се скрива в опънатата по бедрата материя или в безброй много други гънки, появили се от набръчкан около тях плат.

6. Панталонът не трябва да се влачи по земята

Токът на обувката е определящ за дължината на панталона. Ако е над 3 см, тя трябва да бъде до средата му. В случай че е под 3 см, трябва да е до началото на тока. Това е важно от гледна точка на представата, която панталонът дава за дължината на краката. Когато панталонът е над петата на обувката, той е къс, а ако се влачи по земята или се нагъва около глезена, той е не само широк, но и дълъг.

7. Между яката и врата ви трябва да има 2 пръста

При недобре ушитата риза върховете на яката стърчат напред. Това става и когато дрехата не е вашият номер. Ризата ще ви бъде по мярка, ако можете да пъхнете 2 пръста между напълно закопчаната яка и врата. Независимо от това каква яка изберете, тя трябва да бъде добре изгладена и колосана. Остатъкът от ризата пък трябва да бъде почти по тялото, но не съвсем. Ако се получава торба около талията ви, вземете си по-малък номер.

8. Носете смокинг с часовник

Това, че сте канени на много официално събитие, не означава, че трябва да изберете черен смокинг. Да, с черното няма как да сбъркате, но то е очакван и лесен избор. И забравете за правилото, че облечени в смокинг, не трябва да имате часовник на ръката си. Сложете не само часовник, но и ръкавели. Подберете внимателно едното спрямо другото, защото несъвместимите ще създават усещането за кич.

9. Навивайте ръкавите си прецизно

Когато дойде моментът да захвърлите сакото и да останете само по риза, не запретвайте ръкавите, все едно са на трикотажна блуза. Разкопчайте всички копчета, ако тя има такива, и издърпайте маншета на ръкава в посока на рамото, докато образувалият се ръб стигне 5-6 см преди лакътя ви. После хванете въпросния ръб и го изтеглете до средата на маншета на ръкава.

10. Небрежното облекло не значи небрежност в избора

Най-добрият избор за работно облекло е небрежният стил, ако нямате дрескод, изискващ костюм. И там обаче има някои правила. Независимо дали предпочитате дънки, или панталон, дъното им не трябва да бъде около коленете ви, а над колана не трябва да стърчат хълбоците. Суитшъртът е добре да бъде без качулка и ципове, а анцугът е забранен за всякакви мероприятия с изключение на посещението на спортната зала.

Ризата може да бъде леко разкопчана. Това означава най-много две копчета, тоест гърдите ви не трябва да се виждат.

11. Изберете очилата според формата на лицето

Както при жените, така и при мъжете изборът на слънчеви или диоптрични очила е свързан основно с формата на лицето. Ако не можете сами да прецените, знайте, че бъбрековидни и овални рамки подхождат на овално или квадратно лице. Тези със сърцевидно или кръгло лице може да се насочат към по-спортни ъглови рамки или такива, които имат изтеглена към очите горна част.

12. Начинът на слагане на шала е според случая

За разлика от жените, мъжете нямат голям избор в начините, по които да преметнат шала около врата си. Всъщност те са само 5. Най-лесните начини са да го преметнете през едното рамо или да оставите краищата от двете страни на гърдите и да го преметнете два пъти през врата. Може да скриете краищата, така че да не се виждат. Друг вариант е да го сгънете на 2 по дължината. Така от едната страна остават двата свободни края, които трябва да вкарате в образувалата се от другата страна примка. За официални случаи просто преметнете шала зад врата и скрийте краищата му в сакото.