/ iStock/Getty Images
Алергиите се проявяват под различни форми и всички те са доста неприятни. „Новости“ откри 12 начина да се справите с алергиите без лекарства.

Алергиите се дължат на повишена чувствителност на имунната система към безвредни вещества в околната среда. Някои от неприятните симптоми, свързани с алергиите, са сенна хрема, хранителни алергии, атопичен дерматит, алергична астма и анафилаксия. Има обаче и начини да се справим с алергиите без лекарства.

1. Проветрявайте по-рядко

Денят е прекрасен, но ако нивата на полени са високи, най-добре е да държите прозорците и вратите затворени, за да запазите въздуха в помещението. Можете също така да инсталирате специален филтър в климатика си.

2. Обмислете алтернативни лечения

Според някои проучвания специален екстракт от листа, наречен Ze 339, може да има антихистаминов ефект. Други изследвания доказват, че пикногенолът също могат да помогнат.

3. Вземайте душ по-често

Всеки път, когато влизате в дома си, пренасяте със себе си и най-малките частици от външния свят. След престой на открито дрехите, обувките, косата и кожата ви се превръщат в носители на частици от мястото, където сте били. Вземете душ и сменете дрехите си, за да се изчистите от алергените. Оставете обувките си на вратата.

4. Носете маска

Това ще предотврати навлизането на алергени в дихателните пътища, ако не можете да избегнете определени алергени, като например при работа в двора или прахосмукиране. Дихателна маска N95 се продава в повечето аптеки и магазини за медицински консумативи. Такава маска задържа 95% от фините частици, като полени и други алергени.

5. Хранете се правилно

В едно проучване децата, които ядат много пресни зеленчуци, плодове и ядки, между които грозде, ябълки, портокали и домати, имат по-малко симптоми на алергия. Изследователите все още не са установили връзката, но няма съмнение, че правилното хранене е полезно за целия организъм. Яжте поне по един пресен плод или зеленчук на всяко хранене.

6. Изплаквайте носа си

Промивката на носа почиства лигавицата и може да облекчи симптомите на алергия. Тя може също така да премахне бактериите и течната слуз и да намали "постназалната конгестия". Купете си разтвор за изплакване на носа. Смесете три чаени лъжички нейодирана сол с една чаена лъжичка сода за хляб. Съхранявайте сместа в херметически затворен съд. За да използвате, разредете една чаена лъжичка от сместа в 250 милилитра дестилирана или преварена вода. Наклонете главата си назад и внимателно промийте едната ноздра, а след това другата.

7. Повече течности

Ако усещате буца в гърлото или страдате от задръстване след назален секрет, пийте повече вода, сокове или други безалкохолни напитки. Допълнителните течности втечняват слузта в носните пътища и носят облекчение. Топлите течности, като чай, бульон или супа, имат допълнителното предимство заради парата.

8. Използвайте естествени почистващи продукти

Поддържайте дома си чист. Това е един от най-добрите начини за избягване на алергени в затворено пространство. Но силните химикали могат да раздразнят носните пътища и да влошат симптомите ви. Затова си направете естествени почистващи продукти от най-простите съставки като оцет и сода за хляб. Използвайте прахосмукачка с HEPA-филтър за отстраняване на алергените. Ако имате силни алергии, помолете някой друг да почисти праха.

9. Дишайте пара

Вдишвайте пара. Тази проста техника може да облекчи запушването на носа и да улесни дишането. Дръжте главата си над топла, но не вряща вода в тенджера или мивка, като хвърлите кърпа върху главата си, за да уловите парата. Или можете да седнете във вана с гореща вода.

10. Избягвайте цигарения дим

Това може да влоши състоянието ви, като предизвика задух, сърбеж, запушване на носа и сълзене. Избирайте ресторанти, нощни клубове и хотелски стаи, в които не се пуши. Избягвайте други изпарения, които могат да влошат състоянието ви, включително аерозолни спрейове и дим от камина или готварска печка.

11. Опитайте с акупунктура

Тази древна практика може да донесе облекчение. Не е напълно изяснено как акупунктурата влияе върху назалните алергии. Но няколко проучвания доказват, че тя може да помогне. Посъветвайте се с вашия лекар дали трябва да опитате.

12.Опознайте алергените си

Може би си мислите, че знаете какъв е проблемът. Но сигурни ли сте? Запишете си час при алерголог и си направете кожен тест за алергени, за да разберете към какво точно сте алергични. След това можете да съставите план за избягването им.
БГНЕС