Журналистическата общност да се обедини около един етичен кодекс
Журналистическата общност да се обедини около един етичен кодекс / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Кирил Вълчев за кодексите и медийната етика
69607
Кирил Вълчев за кодексите и медийната етика
  • Кирил Вълчев за кодексите и медийната етика

Българският медиен съюз публикува нов етичен кодекс на родните медии. Медиите имат такъв кодекс от десет години и две комисии следят за спазването на правилата - Комисията за етика в електронните медии и Комисия за етика в печата. Председателите на двете комисии съответно Кирил Вълчев и Радомир Чолаков се оттеглят от постовете си.

Пред Дарик Кирил Вълчев обясни, че всъщност "времето ги оттегля", защото мандатите са изтекли още през 2012 година, но са били удължени. "Според нас е доста неуместно на продължи едно безкрайно удължаване на мандати. Така или иначе мандатът на комисиите изтече и ние виждаме една възможност в своето оттегляне", каза той.

По думите му те не биха искали да бъдат пречка в постигането на обединение.

Един етичен кодекс - едина комисия

Кирил Вълчев е категоричен в позицията си, че журналистическата общност трябва да види двата кодекса, да се обедини около един и той да се прилага от единна комисия. Той се позова на опита на оглавяваната досега от него комисия и сподели, че най-разглежданите казуси са били свързани с най-големите радиостантции и телевизии, а "най-големите нарушители" не подписвали кодексите.

Според Вълчев трябва да се отиде по-далеч - когато има една авторитетна комисия, която се произнася по медийни казуси, няма да има никакво значение дали някоя медия е подписала кодекса или не.

"Тези комисии имат силата на етична присъда и когато цялата журналистическа гилдия чрез комисията посочва, че някоя медия - подписала или неподписала кодекса, нарушава извечни правила на етичното, това има голяма тежест. Ако тръгнем на принципа, че всяка група медиите ще си прави собствени правила, по които да работи и собствени комисии, се лишаваме от възможността да се произнасяме за тези, които изобщо отказват да спазват правила", коментира той.

Посоки на обединение

Според Кирил Вълчев постигането на обединение трябва да е в две посоки.

Първата е по това какъв кодекс ще спазват българските медии.

"Няма две медийни етики", каза той и допълни, че във втория кодекс няма особени различия с приетия преди години. Става дума за това, че журналистите трябва да представят точна и обективна информация, да търсят различни гледни точки, да щадят децата и други азбучни истини за това какво трябва да правят медиите.

"Да се съгласим, че по принципите, по които да работят българските медии, не трябва да има спорове и няма. Може да има в някакви детайли, нюанси, нека видим, но да се съгласим около единен кодекс", коментира той.

Другата точка на обединение е кой ще прилага кодекса. "Смятаме, че трябва да бъдат единни комисии, че при положение, че по стария кодекс са изтекла мандатите, а по новия няма избрани комисии, това е подходящ момент след разговора за кодекса и етичните правила, които трябва да се спазват, да постигнем съгласие и за това", коментира Кирил Вълчев.

Той изрази личната си позиция, че няма смисъл да бъдат две комисиите по етика, както досега - една за печата и друга за електронните медии, защото вече "всички медиите са електронни в една или друга степен" и различията за начините, по които се стига до публиката, не са от такова съществено значение.

Въпрос на дебат е дали да има отделни комисии или не, но важното е да няма комисии по различни кодекси, категоричен е Кирил Вълчев.


Разговора на Кирил Вълчев с председателя на Комисията по етика в печата Радомир Чолаков за появата на втори медиен кодекс в предаването "Седмицата" на Дарик радио от 18.01.2014 чуйте ТУК

Разговора в предаването "Кой говори" за журналистическата етика и нейните два кодекса с участието на председателя на СЕМ Георги Лозанов, Eми Бурух - журналист на свободна практика, Емилия Милчева - главен редактор на WebCafe.bg, и Орлин Спасов от фондация "Медийна демокрация" чуйте ТУК