Водещи европейски медии оценяват реформите в България
Водещи европейски медии оценяват реформите в България / netinfo

През седмицата водещи европейски медии информират, че българското правителство вече е предприело конкретни мерки в борбата с корупцията в страната. Като най-важна стъпка вестниците „Зюддойче цайтунг” и „Ди Пресе” окачествяват назначаването на новия вицепремиер Меглена Плугчиева, която ще контролира усвояването на средствата от европейските фондове. Според „Ди Пресе” на разположение на Плугчиева ще бъдат 2000 държавни служители, като нейната цел са „трите К-та: координация, контрол и комуникация”. Австрийският вестник цитира и изказване на министър-председателя Сергей Станишев, че, „в случай че някой блокира работата на Плугчиева, то този някой ще трябва да си отиде”. Френският „Ле Фигаро” окачествява Плугчиева като „жена със здрава ръка” и й дава прозвището „Пожарникаря” заради навременните й действия. „Меглена Плугчиева, уважаваният посланик на България в Германия, се завърна в страната като вицепремиер, за да приложи изискванията на ЕС”, пише английският „Таймс”.

Втората най-важна мярка, която българското правителство е предприело според европейските ежедневници, е смяната на някои неефективни министри и създаването на вътрешни контролни структури в държавата. Според „Зюддойче цайтунг” тези навременни мерки на правителството ще възвърнат доверието на Европейския съюз към България и ще предотвратят злоупотреби със субсидиите на Европейския съюз в бъдеще. „Тенденцията е положителна”, коментира „Ле Фигаро”, проследявайки промените в кабинета и активните действия на българското правосъдие срещу корупцията и престъпността. „Таймс” припомня и за решението на българския премиер да бъде създадена независим орган - Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), която да бъде „неподвластна на организираната престъпност”.

По думите на „Ле Фигаро” и „Юропиън войс”, България не би трябвало да се сравнява с най-развитите страни в Европа, а с това, което е била преди влизането си в ЕС. Според белгийския всекидневник е несправедливо да се наказва цяла България, защото 10 души не си вършат работата, не са добре обучени, или са корумпирани. Тази теза подкрепя и „Гардиън”. Английският вестник обвинява Европейската комисия, че прилага двойни стандарти, като критикува България за организираната престъпност, а в същото време щади Италия. Според вестника "да бъдат бити с камшик току-що присъединили се слаби държави като България е лесно. Европейският съюз обаче изглежда се страхува да заплашва с подобни мерки Италия."