Русия и Беларус след газовия и петролния спор
Русия и Беларус след газовия и петролния спор / netinfo

След острите критики срещу Москва в неделя на беларуския президент Александър Лукашенко закономерно се появиха съмнения дали е възможно възникването на Съюзна държава между Русия и Беларус, пише "Независимая газета".

Лукашенко обвини Москва, че носи отговорност за влошаването на двустранните отношения, а петролният спор, довел до криза в началото на годината, бил само началото на бъдеща икономическа война. Редица експерти обаче смятат, че идеята за съюзна държава все още заслужава внимание, посочва вестникът и припомня думи на беларуския лидер, който настоява съюзът да бъде изграден на равноправни условия.

За Лукашенко равноправието означава на първо място собствената му поява в политическото поле на Русия. При това положение съюзна държава може да се появи до година, за което според беларуския президент може да съдействат предстоящите парламентарни и президентски избори в Русия, добавя "Независимая газета".

В най-критичния момент на руско-беларуската "петролна война" Лукашенко е подписал указ, с който назначава в Съвета за сигурност на страната своя по-голям син Виктор - досега негов съветник, пише "Комсомолская правда".

Според местни познавачи поредното нестандартно решение на президента фактически изравнява статута на Виктор Лукашенко с този на председателя на беларуския КГБ. Беларуски опозиционни лидери тутакси заявиха, че "Бащицата" вече не вярва на обкръжението си, затова ще предаде по наследство трона на Беларус.

Повечето експерти обаче са на мнение, че нещата са по-сложни. Като майстор на политическата игра с полунамеци и лъжливи движения Лукашенко може би демонстрира на Москва и Запада, че в беларуската власт ще има приемственост независимо от сценария, който ще се разиграе, пояснява "Комсомолская правда".

Руският президент Владимир Путин се срещна с министрите и им благодари за "мъжеството и героизма", проявени в преговорите с Беларус за решаване на петролния спор, пише "Комерсант".

Спорът между Русия и Беларус приключи в петък, когато двамата премиери постигнаха споразумение за износните мита, транзитните такси и по други спорни въпроси, довели до спирането на руския износ на петрол за Беларус и до нарушаване на доставките за Германия, Полша и други европейски страни.

Постигнати са приемливи компромиси. Основен резултат от преговорите е преминаването към пазарни отношения с беларуските партньори на Русия, най-вече в енергийната сфера, цитира вестникът думи на Путин.

Стана ясно, че на президента не му свиди да плати за това няколко милиарда долара - колкото струва постигнатият компромис. Путин добави, че пряката или скрита руска подкрепа за беларуската икономика ще продължи дълго време, макар и в доста намален размер. Само в сферата на горивата тази подкрепа според него ще бъде около 5,8 милиарда. долара. Путин най-вероятно не включва в субсидирането на беларуската икономика от Русия онези 2,5 милиарда. долара, за които руската компания "Газпром" купи 50 на сто от беларуската "Белтрансгаз".

По данни на руското финансово министерство целият бюджет на Беларус за 2007 г. е към 14 милиарда. долара, значи руската подкрепа е близо 41 на сто от тази цифра! Наистина е много, но това е цената, която плаща Русия за спокойния, мек, съюзнически начин за преминаване към пазарни отношения, това е подкрепа за братския беларуски народ, цитира "Комерсант" думи на Путин. Ако беларуският народ препрочете внимателно тези думи, може да стане вече не толкова братски, коментира изданието.

Руското икономическо министерство съобщи чрез Интерфакс, че очаква от Минск да изпълни обещанията на беларуските чиновници да премахнат търговските и квотни ограничения, а също и административните мерки, засягащи руския внос в Беларус, пише "Время новостей". В момента е затруднен достъпът в Беларус на руска бира и друг алкохол, захар, тютюн и тютюневи изделия, риба и морски продукти, а също и големи автобуси, уточнява изданието.

Петролната и газовата война стана повод Русия и Беларус да избистрят и всички останали проблеми, чак до произхода на сапуна в тоалетните на беларуските ведомства, пише "Ведомости".

Скоро ще бъде сключена междуправителствена спогодба, която ще отмени повечето ограничения върху достъпа на руски стоки до беларуския пазар. Пречка може да стане само "захарният въпрос". Според високопоставен източник от руското правителство или Минск трябва да ограничи захарните си доставки за Русия, или Москва ще въведе квоти, пояснява "Ведомости".

Икономическото "чудо" на "бащицата" на Беларус постепенно започва да спада - от него излиза евтиният руски газ, пише коментатор на "Росийская газета". Руски политици, подкрепящи Лукашенко, рисуваха Беларус като "град на слънцето", но ликът му сигурно ще помътнее, ако в тази страна настъпят сурови "икономически делници", пише вестникът. (БТА)