Противоречиви реакции за сурогатното майчинство
Противоречиви реакции за сурогатното майчинство / снимка: Impact Press Group, архив
Противоречиви реакции за сурогатното майчинство
46389
Противоречиви реакции за сурогатното майчинство
  • Противоречиви реакции за сурогатното майчинство

Утроба под наем ще бъде узаконена, след като Народното събрание се зае да напише правила за използването на чуждо тяло при създаването на нов живот. Пленарната зала избухна, след като депутатите застанаха на противоположни позиции относно моралните последствия от сурогатното майчинство. Двете страни на проблема бяха представени в предаването „Челюсти" по Дарик от Калина Крумова, депутат от „Атака" и вносител на законопроекта и депутата от СДС Лъчезар Тошев :

270 000 са двойките, които имат репродуктивни проблеми. Броят на семействата обаче, които ще се възползват и имат нужда да се възползват от заместващо майчинство, не може да бъде точно определен, защото има конкретни заболявания, при които се прилага, обясни Калина Крумова. „Заместващото майчинство не е панацея и няма да реши демографския проблем, но ще покаже волята на държавата, че с един или друг акт ние искаме да насърчим хората да имат деца", допълни тя.

Според Лъчезар Тошев етичните критерии, моралните, психологически и емоционални последствия върху децата, родени по този начин, са едни от основните аргументи против тази идея. „Въпросът е дали нашето общество е чувствително за тези въпроси, или не е чувствително? Това е въпрос и на концепция за устройството на обществото. В християнството бракът е между един мъж и една жена. Това е възприето в нашето общество. И тук, когато започваме да оспорваме тези основи на тези взаимоотношения в обществото, нанасяме удар върху най-дълбоките слоеве на обществените взаимоотношения", каза още Тошев.

Той допълни, че по примера на Русия и Украйна, и тук, сурогатното майчинство има опасност да се превърне в една сделка. Освен това има случаи, в които сурогатната майка отказва да даде детето, защото се е привързала прекалено много към него по време на бременността. Другият проблем, който представи депутатът от СДС, е свързан и с правата на самото дете, при което би могло да настъпи объркване, поради появата на две майки в живота му.

В отговор на това Калина Крумова обясни, че църквата всъщност не одобрява възползването от асистиращи репродуктивни методи, което означава ин витро и уточни, че приравнява, защото заместващото майчинство е вид ин витро процедура. Тя допълни, че интересът на детето е защитен максимално, защото законът дава равенство на тези деца, както и на тези, които са осиновени, като единствената разлика е биологичните им родители да намерят начина и времето, в което да им съобщят по какъв начин са родени.

Чуйте цялото предаване "Челюсти" в прикачения звуков файл