Персонални ли са лекарските грешки?
Персонални ли са лекарските грешки? / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Напрежението между пациенти и лекари през последните месеци в страната ни се покачва застрашително. Еднакво страшно изглежда гледката на отчаяни мъже, загубили жените си при раждане, които искат възмездие, и лекари, които се опитват да се защитят от демонизацията на обществото. Здравият разум и статистиката показват, че процентът на лекарските грешки в България не се увеличава, но се увеличава чувствителността на хората към тях. Здравната ни система или лекарите превърнаха пациента в банкомат, който, ако пусне пари - живее, ако не - не живее?! В дебат по темата в предаването "Кой говори" по Дарик влязоха доц. д-р Атанас Щерев, д-р Данаил Илиев, началник на родилно отделение в болница "Токуда" и Емилия Ташева, началник отдел "Методология" в Министерство на здравеопазването.

Майчината смъртност в България е около 7 на 100 000 всяка година, обяви д-р Атанас Щерев и допълни, че същото се отнася и за много европейски страни, като нулева смъртност има в много малко от тях. "Нас, акушер-гинеколозите, това нещо не ни успокоява и бихме искали да има нулева майчина смъртност, но при съвременното състояние на медицината това е невъзможно", каза още той.

Според д-р Данаил Илиев е важно да се търсят причините за нещастните случаи, а не да се броят като абсолютна стойност и допълни, че има приети стандарти за поведение, включително в акушерството и гинекологията, които ако бъдат въведени във всяка една болница и дейността на всички лекари бъде вкарана в такива стандарти, то тогава личният, човешкият фактор ще бъде на втори план. "Къде е точно грешката, е въпрос на анализ на всичките случаи, всеки по отделно", каза Илиев.

Емилия Ташева уточни, че не би било удачно в целия този процес да се търсят персонални грешки, тъй като в него участват много хора. Целта всъщност е да се засили контролът, чрез повишаване на санкциите. "Обсъжда се повишаване на санкцията, за да може във всички нива в лечебното заведение да има повишен контрол", каза още Ташева.

По повод завишаването на санкциите Атанас Щерев подкрепи идеята и допълни, че контрол сам по себе си трябва да съществува преди всичко от пациентите. Според него това означава, че институциите трябва да наблегнат на информацията за гражданите. "В Министерство на здравеопазването има много информация, както и в агенцията, която информация просто си стои там. Нека тази информация да се покаже на гражданите, защото гражданите трябва да разберат къде има добри болници, добри лекари и къде има по-малко успешни лекари и болници, защото така е в цял свят", каза Щерев.

Той допълни, че по този начин пациентите ще изберат по-добрите болници и ще отпаднат по-слабите лекари. "По данни 14 на 100 е майчината смъртност в САЩ. За България за 2005 г. е 7 на 100 000. Има обаче други показатели, които не са верни в България. Например детската смъртност. Едно време проф. Божил Василев казваше: "Аз като отида в едно отделение, проверявам само трета степен недоносени и веднага виждам в отделението излъгали ли са, или не." Затова защото много случаи на раждания с ниско тегло в България се пишат за аборти. Второто нещо са женските консултации. Ние имаме най-много 50 до 60%, обхванати в женски консултации", обясни Атанас Щерев. Той подчерта, че когато една жена не е обхваната в женска консултация, проблемите след това в родилната зала идват много бързо.

Според д-р Данаил Илиев първите промени трябва да бъдат въведени на болнично ниво. Той допълни, че работа на шефове и отговорни в болниците е да въведат стандартите за акушерство и гинекология, за които всички са обединени в необходимостта им.

Тези стандарти трябва да бъдат въведени на практично ниво, каза още Илиев и уточни, че всеки лекар, постъпвайки на работа в съответната болница, би било добре да се подпише, че е запознат с тези стандарти за работа, за да могат след това те да бъдат изисквани от него и да бъдат изпълнявани. "По този начин пропуски, свързани с незнание, ще бъдат до голяма степен намалени", каза още Илиев.

Доц. д-р Атанас Щерев обобщи, че въпросът е министърът на финансите, министър-председателят и парламентът да разберат, че отлагането на реформата води до това, което става в здравеопазването, в железниците и в пенсионната система.

Цялото предаване "Кой говори":