Новото правителство на България - плод на политически компромис
Новото правителство на България - плод на политически компромис / netinfo

Докато социалистите в България го представят като независимо и технократско, правителството на Пламен Орешарски изглежда повече като плод на политически компромис, пише сп. „Икономист”. Според авторитетното британско списание това е защото ключови министерски постове - на отбраната, икономиката и образованието - отиват у депутати от БСП, турската етническа партия ДПС взема три министерства, а новият вътрешен министър е смятан за приближен до президента Росен Плевнелиев и даже до Бойко Борисов.

„Икономист” описва тежката икономическа ситуация в България при безработица от 14 на сто и най-ниска средна заплата сред страните от ЕС. Списанието припомня, че през последните месеци изгубилите надежда българи се вдигнаха на най-масовите за последните 16 години улични протести.

След като излага хронологията на събитията около одобряването на правителството на Орешарски от парламента в София, „Икономист” привежда мнения на български икономисти и политолози. Според Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии назначаването на Зинаида Златанова за министър на правосъдието и вицепремиер е знак, че България ще спазва ангажиментите си към ЕС и ще следи за правилното изразходване на европейските фондове. По думите на Георги Ангелов, старши икономист в Института Отворено общество, правителството вероятно ще бъде в състояние да поддържа финансовата и икономическата стабилност, но сериозният му проблем е в това, че БСП и ДПС нямат мнозинство в парламента и някои реформи може да бъдат блокирани от „Атака” и ГЕРБ.

Политологът Антони Тодоров, цитиран от изданието, окачествява новия кабинет като голяма нестандартна политическа коалиция - съставен е с мандат и министри социалисти, но е оглавяван от бивш представител на десницата; в него има министри от различни политически кръгове, но и утвърдени безпартийни експерти.

Предвид нестабилния парламент мнозина наблюдатели в София предвещават, че новото българско правителство ще има живот до една година, заключава „Икономист”. (БТА)