Най-зрелищните бягства от затвора
Най-зрелищните бягства от затвора / снимка: Guliver/Getty Images

Две са големите зрелищни бягства от български затвори през последните 15-20 години. Едното е на убиец от тъмницата във Варна, а другото - групово на съкилийници от Белене. Към тях трябва да бъде прибавено и последното - на парнаджиите Шатката и Хосе от най-строго охранявания Софийски затвор, пише в. „Труд".

Иначе случаите на издирвани затворници у нас са десетки годишно, но те бягат или от затворнически общежития на лек режим, или от обекти, на които работят, или не се връщат след отпуски, отвоювани с добро поведение. Има и множество случаи на бягства по време на конвой или разпити в полицейски и следствени служби.

Маце, който се катери като котка

Осъденият до живот за убийство Малин Крумов-Маце защити прякора си като избяга от затвора във Варна, изкачвайки се като котка по 6-метрова стена. Екшънът се разигра на 9 януари 2010 г. Маце решил да действа, докато ползвал правото си на едночасова разходка в двора. Бил без белезници в компанията на само един надзирател. Внезапно Малин скочил към стената и започнал да се катери по метализиран кабел на нея. След това успял да премине през бодливата тел на 6-метровия дувар, по която тече слаб ток. После скочил откъм страната на бариерата за входа. Цялото бягство продължило 3 минути и 12 секунди. Всичко станало пред очите на смаяния надзирател - млад мъж с 6-годишен стаж. Тъмничарят се паникьосал и реагирал късно. Стрелял с автомата си, но не уцелил.

Маце се качил на автобус недалече от затвора и слязъл във варненския кв. "Аспарухово". В местността Джанавара наел такси с уговорката да го закара до Бургас. Показал на шофьора, че има пари да му плати. Когато таксито излязло от града и стигнало до Старо Оряхово, двама полицаи го спрели за проверка. Поискали личната карта на пътника, но Маце обяснил, че не я носи. Униформените го приканили да слезе от таксито, за да го отведат до районното за проверка. Тогава избягалият затворник блъснал единия полицай и побягнал. Ченгетата го подгонили и стреляли. Маце бил уцелен в левия крак със стоп патрон. Паднал на земята и бил закопчан с белезници.

В момента Маце е в килията си във Варненския затвор, където излежава присъда за разстрела на македонския бизнесмен Орце Коруновски, извършен в закусвалня във Варна.

Нагло и масово

Така се определя бягството на петима затворници от тъмницата в Белене, станало в средата на август 2002 г. Тогава се наложи на острова и в крайдунавските села да бъде пратена жандармерия и единственият тогава хеликоптер на МВР, за да преследва бегълците. Те успяха да прекарат по-малко от денонощие на свобода.

Избягалите Ерхан Ибрям, Решад Асанов, Бончо Емилов, Йордан Йорданов и Сергей Михайлов на възраст от 19 до 26 години лежали в една килия. Само един от тях имал присъда за убийство с брадва на съселянин, останалите били осъждани или подсъдими за кражби. В деня на бягството решили да уплътнят свободното си време, като пилят на смени решетката. Арматурното желязо с дебелина 10 мм било търкано с метален крак от стол, докато се счупи. Самият стол дотогава си стоял кротко в килията и никой от тъмничарите не виждал в него възможна двойна употреба.

Късно вечерта решетката била свалена и затворниците се изнизали навън. Съседите им по килия ги чули, но си затраяли. Петимата успели да се промъкнат през три телени огради, минали и близо до една от вишките, без тъмничарят да ги забележи. Когато излезли, се озовали на брега на Дунав. Въпреки че било средата на август и нивото не било високо, в последните дни валял дъжд и реката била мътна и студена. И петима нагазили във водата, течението ги понесло и Решад, Бончо и Сергей се уплашили. Те се върнали на брега и се скрили в изоставена постройка, обрасла с шубраци. Вдигнатите под тревога тъмничари ги открили още същата нощ. Ерхан и Йордан продължили да плуват по посока на течението и успели да стигнат българския бряг. Там се скрили в мочурища, но жандармеристите ги открили и задържали.

Затворническият фолклор разказва, че истинският беглец е този, който знае откъде тръгва и къде отива. Тоест - хем вътре да има съучастници от охраната, хем отвън, които да го поемат, да му дадат фалшиви документи и да го изведат в чужбина.

Чужденците се изпаряват и с хеликоптери

Хеликоптерът изглежда най-зрелищното средство за бягство от затвор, разпространено почти по целия свят.

Французинът Паскал Пайе (50 години) спокойно може да се нарече Царят на авиобегълците. Арестуван е през 1999 г., след като две години успешно се укрива от правосъдието, подгонило го за убийство при обир на инкасова кола на Ривиерата две години по-рано. Осъден е на 30 години зад решетките, но още на втората изчезва красиво.

На 12 октомври 2001 г. негов авер отвлича хеликоптер и принуждава пилота да кацне на покрива на една от сградите на затвора в Люне. На 14 април 2003 г. дръзкият бандит се връща отново по въздуха в същия затвор и освобождава съучастниците си в обира. Хващат ги три седмици по-късно. Заради "славната" му история на сериен беглец през следващите 30 месеца френските власти местят Пайе в 9 различни затвора. Освен това получава още 13 години затвор за двете си бягства. Но на 14 юли 2007 г. - Деня на Бастилията, Пайе отново бяга с хеликоптер, този път от затвора в Грас, близо до италианската граница. Четирима маскирани и въоръжени бандити тогава отвличат хеликоптер от Кан и го измъкват.

Пайе е заловен чак през септември 2007 г. в съседна Испания, близо до Барселона. Осъден е на още 15 години затвор за серия от обири и въоръжени нападения. И от тогава една от най-строго пазените държавни тайни във Франция е в кой точно затвор е въдворен.

За разлика от него колегата му сериен обирджия Палеокостас (50 г.), чийто прякор е Балканския Робин Худ, защото раздавал голяма част от плячката си на бедните си сънародници в Северна Гърция, все още е на свобода. На 4 юни 2006 г., докато излежаваше 25-годишна присъда за отвличането на Краля на халвата Александрос Хаитоглу, за чиято свобода бяха платени 734 000 евро, Палеокостас осъществи първото си бягство с хеликоптер от "Коридалос". По-големият му брат - Никос, също изтъкнат бандит, тогава нае туристическа "птица", заплаши пилота с пистолет и ръчна граната и го принуди да кацне насред двора на затвора.

Надзирателите обясниха по-късно, че са били предупредени да чакат инспекция от министерството на правосъдието. И че са решили, че с хеликоптера идват именно проверяващите. Машината остави братята Палеокостас до близко гробище, откъдето те отпрашиха с мотоциклети.

Полицията догони Балканския Робин Худ чак през 2008 г., след като той отвлече шефа на индустриалците в Северна Гърция Георгиос Милонас и взе 12 млн. евро откуп, за да го пусне. Но на 22 февруари следващата година Палеокостас пак избяга от "Коридалос".

Този път хеликоптерът не кацна, а само се сниши и пусна въжена стълба за беглеца и за албанския му авер Алкет Ризай. Двамата успяха да се покатерят на борда под дъжд от куршуми, изстреляни от надзирателите. Хеликоптерът бе открит по-късно в атинско предградие с дупка в резервоара. Пилотът бе със запушена уста и качулка на главата, но жив и здрав.

Едно от най-масовите бягства в историята се случи на 25 април 2011 г. Тогава 480 талибани избягаха от затвор в Кандахар през 320-метров тунел, копан в продължение на 5 месеца. Три години по-рано около 900 ислямисти избягаха от същия затвор при масирано талибанско нападение.

Този рекорд бе подобрен през 2013 г., когато жители на либийския град Бенгази освободиха поне 1000 ислямисти от затвора "Куефия", в който немалка част от премеждията си в Либия преживяха и обвинените в заразяване на 400 либийчета със СПИН български медици. (ТРУД)