Меркел в двубой с братята Качински
Меркел в двубой с братята Качински / снимка: БГНЕС

Германските медии нарекоха Ангела Меркел, пожънала няколко дипломатически успехи, "кралица на срещата", но най-голямото предизвикателство за нея тази седмица ще са управляващите Полша близнаци Качински.

На срещата на върха на Г-8 Меркел помогна да бъде убеден президентът Джордж Буш да подкрепи световните усилия за борба с климатичните промени. Сега тя се стреми да постигне компромис в ЕС по нов европейски договор, който да реформира институциите на блока.

За разлика от другите лидери президентът Лех Качински и премиерът Ярослав Качински остават глухи към предложенията на Меркел и в навечерието на срещата на върха на ЕС на 21 и 22 юни, чийто домакин ще е германската канцлерка като председател на ЕС, заплашват да торпилират плановете й за новия договор.

Германски официални лица в частни разговори реагират с раздразнение на позицията на полските близнаци. Въпреки многото месеци лобиране, ухажване и ласкаене, включително отиването на Меркел и съпруга й до Варшава през март (рядък случай в политиката), Полша непреклонно продължава със спорните си искания за промяна в система на гласуване в ЕС.

Братята Качински казват, че предвидената в предлагания от Меркел договор система на гласуване би дала твърде много влияние на големите държави като Германия. Ако те изпълнят заплахата си да наложат вето на споразумението по договора, това ще е тежък удар за ЕС и за Меркел.

Израсналата в Източна Германия канцлерка се старае да спечели поляците на своя страна, като набляга на общото им минало в борбата срещу комунистическото управление. Тя зае страната на Варшава при спора с Русия по въпроса за наложената от Москва забрана на вноса на полско месо и предлага практически решения за намаляването на енергийната зависимост на Полша от Русия.

Официални лица в Берлин обаче казват, че противопоставянето на братята Качински се дължи не толкова на истински проблеми, колкото на дълбока подозрителност към Германия, резултат от страданията на Полша по време на нацистката окупация.

майсторско боравене с най-малките подробности, които са й от голяма полза в международен план, откакто стана канцлер в края на 2005 г. "Проблемът за Меркел е, че позицията на Полша е изцяло повлияна от историята на двете държави. Проблемът тук е психологически и въпросът е дали тя ще успее да премахне този аспект от преговорите", казва Улрике Герот от германския фонд "Джордж Маршъл".

Меркел помогна да се постигне съгласие по бюджета на ЕС броени седмици след като дойде на власт и уреди споразумение на ЕС за климатичните промени през март. Осигуряването на консенсус по нов европейски договор обаче открай време изглежда трудна задача.

Отхвърлянето на текста на конституцията на ЕС от французите и холандците преди две години създаде криза на доверието и даде на скептиците във Великобритания и Чехия нови основания да опитат да ограничат заложения в този документ напредък по отношение на европейската интеграция.

Тези държави една по една смекчиха позициите си и Полша остава единствената реална заплаха за евентуално споразумение в Брюксел.

Според германски официални лица преговорите по договора с Варшава от самото начало са били тежки.

Когато преди няколко месеца Лех Качински за пръв път е обсъдил договора с Меркел, той представил списък от десетина-дванайсет въпроса, които искал да се извадят от документа.

"Погледнахме списъка и си дадохме сметка, че половината въпроси изобщо не фигурират в договора", казва германски официален представител.

През последните седмици полски официални представители са отказали да отговарят на германските обаждания и са отклонили предложения за посещения, целящи разясняване на позициите.

Затова Меркел прибегна до помощта на други лидери от ЕС. Френският президент Никола Саркози, австрийският канцлер Алфред Гузенбауер и испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро посетиха Варшава миналата седмица, за да подкрепят позицията й.

Меркел обаче отива на срещата на върха без ясна представа какво да очаква от поляците, които в Брюксел ще са представени от президента си.

За да избегне провала, Меркел може би ще бъде принудена да наруши обещанието си и да приеме споразумение по всички въпроси освен системата на гласуване, която да се дискутира по-късно през годината.

"Сигурен съм, че тя не желае това. Но ако трябва да се избира между хаотичен завършек на срещата, на която Полша е блокирала всичко, и споразумение с всички освен поляците по системата за гласуване, Меркел сигурно ще предпочете второто", казва Чарлз Грант, ръководител на лондонския Център за европейска реформа.(БТА)