Костов: Гоце имал за задача да докладва за колеги
Костов: Гоце имал за задача да докладва за колеги / netinfo

Иван Костов, лидер на ДСБ

ЧАСТ ВТОРА

Какво е това италианска афера – аферата Савой?

Италианска ли е аферата – аз не знам, но е българска във всички случаи. Българската афера започва през лятото на 2004-а година, когато правителството на Симеон Сакскобургготски с неговия личен подпис изпраща за ратификация проекта за детската университетска болница в народното събрание. Народно то събрание въстава и спира тази ратификация – затова не е вярно това, което каза Станишев в петък в защита на Сакскобургготски, че Симеон не им е дал на онези от Италия това, което им е бил обещал. Не им го даде народното събрание, дигна се скандал и се създаде временна анкетна комисия. Истината за нас по този случа е вътре в България, в дейността на тази временна комисия, която е обработила всички решения, която е проследила цялата истина, проследила е поведението на министър-председателя, на финансовия министър, на министъра на здравеопазването, посочила е нарушените от тях закони и е казала, че това не може да бъде подкрепено и че трябва да бъде изпратен този доклад в прокуратурата. Народното събрание, след като дълго време бави истината за този случай, все пак под натиск на опозицията, на нашите депутати направи гледане вече през февруари месец 2005-а година, на нашите депутати, прие доклада и и го прати на прокуратурата. Това е истината за този случай от нас.

Сетих се за Кипърската афера – където сте получили едни 200 000, получили сте някакви пари, някаква фондация.

Фондация „Демокрация” е получила превод от Кипърска фирма – дарение, което е изхарчила за целите на фондацията и това не е никакво нарушение на закона.

Само, че дарението беше нещо като Черани.

Но не е нещо като Черани, защото имаше дело в Кипър и то беше загубено от Майкъл Чорни. Ние разбрахме, че Чорни не е собственикът на тази фирма.

Има ли информация, че Черани е финансирал НДСВ?

В случая за мен това няма никакво значение.

Това е по-важно от болницата, защото при болницата парламентът си е свършил работата. Но сега изведнъж изскача информациите, че НДСВ е било финансирано от виенски бизнесмени. Вашата партия не се ли финансира тя така?

Не. Ние излязохме в опозиция тогава. Така че няма как да изпълним какъвто и да било ангажимент, бидейки политици в управлението на страната. Докато с НДСВ случаят е такъв, че те са били на власт, и са използвали властта, за да изпълнят този проект. Те са обещали на Савойския братовчед и неговия партньор да пуснат проекта с детската педиатрична болница. Обещали са и са направили действия като управляващи – действията са проследени от комисия на Народното събрание.

Ако я бяха пуснали, това щеше наистина да е един много голям въпрос. Сега – господин Бонев каза, че е преброил 7 лъжи досега във вашите приказки. Много се колебая дали да не го пусна в ефир.

Пуснете го!

Булбанк – една ваша афера.

Какво й е на аферата на Бубанк?

Има ли такава афера?

Няма такава афера, разбира се.

Къде работи дъщеря ви?

Дъщеря ми работи в Уникредито. Да.

Това може да се тълкува като услуга –направили сте афера с Булбанк и сега дъщеря ви работи в Уникредито на добра заплата – това не е малко.

Имаше 5 години възможност Филчев да провери дали е имало афера Булбанк. Президентът, който твърдеше, че е имало корупция в управлението 97-2001 трябваше да се заинтересува и да го провери. Със сигурност е проверено. Ако имаше нещо, щеше да има дело. Щеше да има наказани длъжностни лица.

Зависи кои 5 години Филчев се е интересувал от аферата – кога сте биили в добри отношения и кога в лоши.

Ние сме в лоши отношения много отдавна. Откакто не сме на власт сме се в лоши отношения. Последните 5 години все сме в лоши отношения.

По-хубаво щеше да бъде вашата дъщеря да не работи в Уникредито, както на Гео Дундаров жена му да не работи с Нихат Кабил.

Моята дъщеря скоро може да напусне Уникредито.

(Богомил Бонев се включва в разговора)

Господин Бонев, кои са 7-те лъжи, които сте преброил в разговора ми с господин Костов?

Богомил Бонев: Първата е, че не сте виждал собствената си разработка. Имате разработка, проявявали са интерес към вас от 6-то управление, зарадвахте се, че има такава разработка и вие я четохте в моя кабинет като министър.

Иван Костов: Аз казах в предаването, че съм видял разработката си, не съм я чел, не съм я задържал дълго време и съм я върнал – това казах.

Богомил Бонев: Четохте я в кабинета ми, още като бяхте министър-председател.

Иван Костов: Да, но не съм я държал в себе си и не съм се възползвал от нея.

Богомил Бонев: Четохте я в моя кабинет преди да се сформира вашия министерски съвет.

Иван Костов: Не съм проявил интерес към тази разработка. Второ, тя е достатъчно голяма и аз не съм я прочел цялата в никакъв случай.

Богомил Бонев: Не, забавлявахте се, защото най-голямото обвинение е, че като преподавател сте си качвал краката по чиновете – нищо друго няма вътре.

Иван Костов: Това не е вярно, защото досието излезе във вестник „Седем” и може да се прочете за какво се отнася.

Богомил Бонев: Поне по това, което е в архива на МРВ някакви опозиционни действия не са регистрирани, за разлика от Ренета Инджова, която е била ваша колежка.

Иван Костов: Нека прочетат хората разработката във вестник „Седем”.

Богомил Бонев: Но не във вестник 7, а действителната разработка в МВР – аз също съм за отварянето. Що се отнася до това, че е имало доклад в делото Гоце, в който са му поставяни задачи да пише за колегите, това не е вярно. Това е лъжа на вашия колега от вашата партия Атанасов, който беше член на моята комисия. Така че , ако от някъде сте научили за Гоце, можеше от мене или от него, или от Димо Гяуров, защото всичките тези хора бяха сини.

Иван Костов: Твърдението, че на Гоце е възложена работа да пише за института на БКП, излезе тези дни в предаване на ТВ Европа от Методи Андрев и Евгени Димитров.

Богомил Бонев: Моят съвет е да не им се доверявате на тези лъжи, защото просто ви злепоставят вас.

Иван Костов: Ми те бяха в комисията.

Богомил Бонев: С цялото ми уважение, не искам да пренасяме разговора към семействата си, но с цялото ми уважение към вашата съпруга, тя е член на партийното бюро на целия институт, това са 1200 човека, работейки в дирекция опитно производство – това е даже повече от партиен секретар. Имам много близки приятели – ваши студенти от времето, когато сте преподавал не история на БКП, а политикономия на социализма.

Иван Костов: Току що скалъпихте една клевета по адрес на госпожа Костова. Член на бюрото – касиерът е бел член на бюрото, където тя се е занимавала със събирането на членския внос. Много ясно го казах това, така че не съм излъгал нищо.

Богомил Бонев: Мога да ви запозная с хората.

Иван Костов: Няма какво да ме запознавате. Хората, които са членували там знаят с какво се е занимавала тя. Тя не е била партиен секретар на СНИКА, нито на опитно производство. Не е заемала такава длъжност. Така че да й се лепи на госпожа Костова това, че е била партиен секретар, това си е чиста клевета по отношение на нея. Вие току що признахте, че тя не е била партиен секретар – нито на опитно производство, нито на института.

Богомил Бонев: Казах, че е била член на бюрото е повече от партиен секретар.

Иван Костов: А аз уточних, че бидейки член, тя е събирала членския внос.

Богомил Бонев: Искате ли да избегнете темата за политикономиката на социализма?

Иван Костов: Не, напротив – не искам.

Богомил Бонев: А по отношение на делото с Кипър, аз имам едно сериозно предложение – публикувайте решението на съда. От това, което многократно изнася Тодор Батков останах с впечатление, че решението е точно обратното. Публикувайте го това решение – то не е секретно за разлика от всичко останало.

Иван Костов: Решението е, че Майкъл Чорни не е собственик на фирмата.

Да – дайте да го видим.

Ще обясня процедурата с това решение.

Господин Бонев, искам да ми обясните нещо, което аз трудно разбирам – защо господин Костов сега прави атаката Гоце, а не преди спечеления мандат на Първанов?

Мисля, ме той го обясни – Петър Стоянов тогава не беше любимият кандидат – с това аз си го обяснявам, иначе да каже лично той.

Това не е сериозно, защото са били съюзници в СДС и са си помагали.

Забравяме, че има Георги Първанов, който трябваше да си каже и забравяме, че има Георги Първанов, който трябваше да си каже, че има Петър Стоянов, който знае същото, което знам и аз. Защо всичко се обръща срещу мен, при положение, че аз по това време не съм участвал в кампанията на Петър Стоянов по негово искане.

Не виждам логиката – защо очаквате някой да използва коз срещу себе си?

Защото трябва да спазва законите – а редно е да си е казал сам, ако има гордост от това, което е вършил. Ако се е гордеел с това, което е вършил, е трябвало да си го напише в сайта.

Ние не казваме кривините си и вие не ги казвате – никой не е светец. Господин Бонев – най-голямата лъжа на господин Костов в този разговор?

Богомил Бонев: Най-голямата лъжа е твърдението, че има категорично доказателство, че Гоце е агент. А от това, което се намира в папката, не може да се направи този извод, защото се намираме в правова държава. Искам да обърна внимание само на едно нещо – понеже има юристи в партията на господин Костов, нека му прочетат решение номер 10 на конституционния съд от 1997 година това решение предопределя процедурата за отваряне на досиетата завинаги. То не е само за онзи закон – завинаги. И това завинаги значи, ме когато няма данни, има само някакво картонче – не можеш да наречеш един човек доносник и агент.

(приключва разговора с господин Бонев)

Иван Костов: Господин Бонев забравя, че има стенограма от заседанията на комисията и ме тази стенограма е запазена в архивите на комисията на Методи Андреев и че в тази стенограма докладващият е докладвал тези неща, които аз твърдя. Така твърдят хората, които са присъствали там. Докладвал е, че има доклад за вербовка. Докладвал е, че има възлагане на този доклад за института по история на БКП – той тези неща ги е казал. Това го твърдят присъствали хора там – не аз. Трябва да се докаже, че президента Първанов е бил на светлата страна на репресивния апарат ДС, защото е имало и тъмна.

Можете ли да обещаете на Дарик радио да направите списък с хората, които Ви помагат финансово, за да правите ДСБ? Имате добра стратегия, хубави големи плакати...

Непрекъснато си даваме отчет пред Сметната палата.

А може ли ние в Дарик радио да го прочетем този отчет и в какъв срок може да стане това, за да сте спокоен, да ни ви притискаме?

Използвам този въпрос, за да въведа една друга тема – това, че г-н Първанов, признавайки си, че е бил агент Гоце, каза, че е време да отворим семейните фондации, да надникнем. И Вие сега казвате: хайде да надникнем...Искам да кажа, че в този момент г-н Първанов забрави, че е президент с 5-годишен мандат зад гърба си, тоест че е човек, който е назначавал със своя подпис генералите, висшите служители в службите за сигурност на република България, че това му е работата, че той е трябвало, както е обещал на своите избиратели, да разплете всички афери на Костов /ако има такива афери/ и да ги докладва, да направи процеси, да намери виновните и да свърши с тая корупция, която той твърдеше през 2000 г., че я има. Моля ви се, нека да завърша, защото това е същият въпрос. Само че той лъже отново. Защо лъже? Защото всичките тия неща бяха направени по адрес на т. Нар. семейните фондации – примерно фондация „Демокрация” и фондация „Бъдеще за България”. Всичко това беше направено, бяха разнищени всички дела на тези фондации. Бяха преследвани физическите и юридическите лица, дарители на фондациите. Бяха преследвани човек по човек и фирма по фирма.

Наричате ли това репресия?

Това беше направено в тези 5 години, когато вие казвате, че е имало икономия на истината. Аз давам такова обяснение за вас сега: приемам, че трябва всяка нова власт да ревизира делата на предишната. Трябва да разкрие всичко, което може да разкрие по честен и почтен начин и да изложи истината пред обществото. Ако намери престъпление, да каже: има престъпление. Ако намери, че няма престъпление, да каже: няма престъпление, не повдигам дела. Какво направи Филчев? Той направи дела на поне 7 – 8 министри от правителствто. Не е спечелил досега нито едно. И се заговори за политически процеси при ревизията на дейността му от новия главен прокурор. Заговори се, че е изпълнявал политически поръчки. Това не е начин да се разкрива истината. Защото по този начин президентът, забравяйки че е президент и че е вършил тези неща, се опитва да възобнови един донос отпреди 5 години. Само че тези 5 години минаха. Това е времето, в което трябваше Филчев, президентът и всички, които са управлявали цялата дейност на правителството 1997 – 2001 г., да я разровят, да я покажат пред обществото и ако има нещо, да се понесе отговорност. Затова съм мълчал – за да дам възможност да протече този процес, да се види какво има и какво няма и истината да излезе на бял свят. Истината днес излиза на бял свят. Истината е, че съвършено целенасочено беше клеветено управлението от 1997 до 2001 г., че нищо освен клевети не излезе от това управление, че са водени политически процеси срещу министри от това управление. Това е истината, която излезе. И напротив – излезе и друга истина. Излезе, че главният прокурор е взел лично делото за университетската детска болница и го е прибрал в касата си. И това излезе. Тоест, както е водел политически процеси срещу едни, така е защитавал корупцията на други.

Този модел на поведение само за вашите врагове ли е...

И за мен, разбира се, също.

Признавате, че огледално същото може да се каже и за Вас?

Така трябва да се направи. Така трябва да направи всяко управление.

Но Вие не го направихте във Вашето управление.

Направил съм го, разбира се.

Не ми беше достатъчно, като десен избирател примерно.

Не Ви е било достатъчно – това е съвсем друг въпрос.

Ето какво чуват в момента слушателите: защо Първанов не разследва фондация „Демокрация”? Защо той не я разследва?

Той я разследва.

Защото Вие можете да го цакате с папката Гоце.

Напротив, той я разследва и срещу бившия изпълнитгелен директор на фондацията има в момента процес, който ще се превърне в политически процес.

Грозданов ли?

Не Грозданов.

Кой беше?

Пламен Илиев. Така че разследва се.

Вие говорите интересно, разбира се, това е дума срещу дума.

Не е дума срещу дума, дума срещу факти е.

Не е ли време да сменим политическата класа? Защо не се превърнете в един стратег като Лилов, да остане в сянка, да позволите на нови десни да излязат, за да започнем на чисто?

Вие как мислите, как си отговаряте на този въпрос?

Не мога да разбера, мисля, че просто искате да участвате в демократичните процеси.

Това не ще да е вярно. Аз съм подал оставка и съм оставил управлението на демократичните сили в ръцете на други хора. Оттеглил съм се и съм дал възможност на тези хора да се наложат като лидери.

Според мен Вие помогнахте да се шизофренира дясното пространство. Защо се отделихте от СДС, защо не се разбрахте вътре? Защо не оставихте управлението на новата политическа класа? Защо не се разбрахте с Бойко Борисов? Той малко прилича на десен. Вие казахте, че прилича на рисуван герой, но той е десен, дори е по-десен от Вас.

Така ли? По какво личи?

Ами в София ще гласуват за вас 100 000 души, а в страната 1 милион примерно.

Може би ще гласуват, може би няма да гласуват, нека да изчакаме изборите и да видим. Нека говоря за шизофренията на дясното, защото е добър въпрос. Ние направихме ДСБ, защото имахме разногласия със СДС по ключови въпроси – за това, какво било нашето управление, за това, какво е управлението на Симеон Сакскобургготски. Това са все ключови въпроси -и по миналото и по настоящето. Когато се разделихме, ние имахме категорични противоречия. С тези, с които се разделихме тогава – те се отказаха от управлението. Когато дойде царят, аз оставих СДС в ръцете на Екатерина Михайлова, а партията ДСБ беше създадена 3 години по-късно. Затова нека не смесваме нещата.

Обвиняват Ви в авторитарност.

Няма как да ме обвинят в авторитарност, защото аз обясних причината за разделението ни. Когато с един човек не се разбираш за миналото, когато гледаш по различен начин на настоящето (тогава настоящето беше управлението на Симеон Сакскобургготски) и когато имаш различен поглед към бъдещето – тогава няма какво да правиш с него. И не само човек, говоря за партия.

Искате ли Вие да сте единствен лидер на десните?

Това, кой е лидер на десните, го определят избирателите, това е и отговорът ми на Вашия въпрос. Аз опитах да оставя управлението на десните сили, видях, че не става, и се върнах. Няма кой да защитава позициите, които аз съм бранел в целия си живот.

Защо сте в конфликт с Бойко Борисов? Той може да бъде новият кон, който да яхнете. Това е печелившият кон.

Аз не искам да яхам никого. Ако печелившият кон е толкова добър, да вземе и да оправи поне един софийски проблем.

Да не му правим реклама, но дупките по моста „Чавдар” са оправени.

Само тези дупки. В тази връзка защо не си спомним, че през 2002-ра нямаше дупки в цялата страна. 3500 кв.км пътна мрежа беше поправена?

Издребняваме.

Не, не е дребно по цялата пътна мрежа да няма дупки.

Къде сгреши Иван Костов, къде е Вашето черно петно, защото Вие не сте светец, но иначе много добре нападате своите политически опоненти. Вие както и Първанов, както и други сте добри играчи, защото имате информация. И така, къде сгрешихте, между другото, може да не сте сгрешили, може да са Ви подвели. Къде е черното петно?

Черното петно беше саздадено през 2000 г. от ДС с дебата за корупцията. Тогава бяха взети тези от репресивния апарат, който дишаше още и действаше, и бяха хвърлени върху правителството. Те бяха възприети от много хора преди всичко поради това, че съвпаднаха с период на осъществяване на драматични исторически промени в структурата на собствеността в страната. Осъществи се огромно приватизация. Тази политическа сила, която е осъществила приватизацията и е сменила структурата на собствеността, тоест сменила е структурата на икономическия живот, тя неминуемо поема много сериозни негативи. Ние осъществихме това с ясното съзнание, че без него България закъсва още, и още повече. Направихме го, за да я подготвим за членство в ЕС. Направихме го, защото държава с държавна собственост не може да отиде в ЕС. Ние го направихме за доброто на страната.

Черното петно е привнесено? Не някаква Ваша грешка, не е нещо лошо, което сте направили, то е просто привнесено?

Съвпадна не само с този процес на осъществяване на грандиозни промени, което убеди много хора, а съвпадна и с това, че част от хората, които бяха около мен, бяха в ръководството, действително използваха политическата власт, за да изградят лични, имотни и имуществени холдинги или фирми и т.н.

Това са ваши хора, ваши министри, за тях говорите, така ли?

Това са хора, които са били в управлението на ОДС.

Кой?

Много пъти сме казвали техните имена. Аз съвсем наскоро даже посочих, че едни от най-обвиняваните навремето, през 2000 г. Лица, като това на Йордан Цонев и Христо Бисеров, не са слизали от управление от 97-ма година насам. Те са в управлението с ОДС, те са в управлението с ДПС на Сакскобургготски, сега отнново са в управлението на страната. Така че много хора от този тип злоупотребиха. И това вече завърши тази картина. Аз може би трябваше да бъда пъдар и да не позволявам това да се случва – да оставя другите задачи, доколкото ми стигат силите, и да пазя останалите да не си купуват гаражи примерно.

Дефинирахме грешката на Костов, между другото в градината на Надежда Михайлова - гаражите.

Не, това беше просто така, мимоходом. Защото имаше решение, вижте, ние сме направили опит да го спрем това нещо. Имаше решение всички хора на висши, ръководни длъжности в СДС да напуснат всякакъв частен бизнес, да принудят собствените си половинки да напуснат собствения си бизнес, тоест наистина да се оттеглят.

Напуснахте ли го Вие?

Разбира се, жена ми е единствената, която ликвидира собствената си фирма.

Вие нямате фирми? Не ръководите ли под сурдинка? Отивам в „Никми” и ми казват: това е фирма на Костов.

„Никми” е фирма на Николай и на Милчо – известни столични предприемачи.

Защо така се говори? Защо отново Ви набеждават? Аз не искам Костов да печели с моите пари.

Нямам нищо общо с Николай и Милчо.

Значи мога да си купя апартамент?

Купете си спокойно, няма как да ме „обогатите”, защото не се занимавам с никакъв бизнес. Всички тези приказки са част от тази клеветническа кампания. Що се отнася до мен персонално и до моята съпруга, която е ликвидирала фирмата, в която е работела. Ние не се занимаваме с бизнес, ние нямаме сметки в чужбина. Всичко, което имаме, го декларираме пред хората, пред Сметната палата, ние не се занимаваме с бизнес, защото нямаме време.

Аз останах с впечатление, че хората в парламента работят в кафето на „Радисън” за собствените си интереси - останах с впечатлението, че всички депутати имат бизнес.

Ако имах бизнес, това щше да излезе поне 100 пъти за последните 5 години.

Ако сте добър играч, защо да излезе, излизат само слухове.

Не, щеше да излезе нещо, което да доказва, че не са само слухове.

Това легенди ли са, Доспат…

Разбира се, че са легенди. Пълни! Пълни измислици са и това за Приморско, и за Доспат, и за Слънчев бряг, разбира се, че са измислици.

В момента давате повод да Ви проверяваме.

Разбира се, че трябва да ме проверявате.

Последно, нека да получим финансирането на ДСБ.

Същото, което изпращаме на държавните органи, ще изпратим и на вас.

Много ще Ви бъда благодарен. Искам да се срещаме по-често, когато знаете нещо елате следващата неделя и го кажете, не чакайте 5 години. Влакът на истината трябва да започне да идва навреме на нашата гара.

Знаете ли какво? Влаковете, които вие хващате, не са онзи влак, който трябва да хванем. Всичко става със закъснение. И този влак с Първанов също е закъснял, както е закъснял и влакът със Симеон Сакскобургготски. Аз не съм машинист в днешните ни влакове.