Кончето Дала: Подарък Made in Sweden, а не Made in China
Кончето Дала: Подарък Made in Sweden, а не Made in China / netinfo

Дарик предава на живо от Tallberg Forum 2008
Част 5 – Кончето Дала

(кореспонденциите на Татяна Димитрова и Константин Вълков от Швеция са възможни благодарение на любезната подкрепа на AstraZeneca и Посолство на Швеция в София)

 

Навярно си се сблъсквал с това – където и да отидеш, искаш да купиш автентичен подарък. Много често той е просто традиционен сувенир за страната, магнитче за хладилник, дървена кукла или нещо подобно. Много често, да не кажа винаги, на всяко едно от тези малки джундурии пише Made in China. Този надпис, без да казва нещо лошо, обърква всякакви положителни помисли за хубав местен сувенир, който да подариш на близък човек.

Твърде вероятно е той да може да си купи същото нещо от всеки пазар, което тотално обезмисля пътуването до чужбина и нарочното носене на подаръци. Така или иначе всичко има един и същ произход.

Когато видях малкото магазинче за сувенири в Талберг, където всичко беше внимателно подредено, асортиментът сравнително малък, а продавачите за първи път не се натрапваха, а просто безшумно присъстваха и вършеха своята работа, бях сигурен, че синдромът Made in China не е достигнал до тези места.

Неясно защо, може би съм издавал нотка съмнение, собственикът на магазинчето се обърна към мен и вежливо каза:

"Кончето Дала не е Made in China, ръчна изработка е".

Кончето Дала всъщност е детска играчка, която можеш да видиш навсякъде в Швеция – изрисувана на пощенска кутия, на перваза на прозорец, в ръката на малчуган. Всичко започнало, съвсем естествено, в онези дълги и студени зимни вечери край камината, когато бащата трябвало да издялка някаква играчка. Той решил това да бъде конче. С най-обикновени подръчни материали, най-често само ножче, започнали да се появяват първите дървени кончета.

Историята им ни връща 400 години назад във времето, но едва през XIX век започнали да се оцветяват по начина, познат и днес. По онова време те се правели в цяла Швеция, но родното им място бил регионът Мора, където се намира и градчето Талберг.

Световната известност на кончето дошла през 1939 година, когато по време на световното изложение в Ню Йорк пред шведския щанд било поставено гигантско Dala-конче. Над 7000 кончета били продадени тутакси в Щатите и интересът към тях непрекъснато се увеличавал.

Така и днес – ако трябва да купиш само един сувенир от Швеция, това несъмнено ще бъде кончето Dala.

 

Проектът Дарик предава на живо от Талберг Форум 2008 се осъществява с помощта на AstraZeneca и Посолство на Швеция в София