Кирияк Цонев: Възможни са изненадващи решения на либийския съд
Кирияк Цонев: Възможни са изненадващи решения на либийския съд / netinfo

Въпреки очакванията вчера да се проведе последното заседание по делото срещу българските медицински сестри и палестинския лекар, обвинени в умишлено заразяване с вируса на СПИН на близо 400 либийски деца, наказателният съд в Триполи насрочи още едно заседание по същество за събота, 4 ноември.

Това решение още веднъж доказва, че в Либия може да се случи всичко, затова не изключвам възможността за някои изненадващи решения на съда, като например на смърт да бъдат осъдени двама или трима от задържаните, а останалите освободени. Това заяви в специално интервю за "Дарик" радио арабистът Кирияк Цонев, който в миналото многократно е влизал в ролята на преводач между български държавни ръководители с лидера на либийската революция Муамар Кадафи.

Г-н Цонев, вчера в съдебната зала в Триполи се случи нещо неочаквано, цитирам ви говорителя на Министерството на външните работи Димитър Цанчев, който характеризира случилото се вчера в Триполи като изключително необичайно. Необичайно ли е за вас обаче това, което стана?

Аз още навремето казах, че самият Кадафи се опитва да се отърси от този проблем, който е наследен от миналото, от политиката, която водеше в миналото. Сега той води една съвсем нова политика и този проблем му тежи до голяма степен. Така, че това, което става в Триполи, някакъв край трябва да се намери и той се очаква.

Добре, казвате очаква се край, обаче сякаш всички прогнози, които идваха от дипломатическите среди в България, че процесът ще завърши първо до края на септември, след това до края на годината, са на път да се провалят, защото, ето, след прочитането на пледоариите от страна на българската защита, сега пък съдията назначи някакво уникално за правния свят обсъждане на аргументите, които представиха вчера адвокатите на медиците.

Това наистина е уникално и за самото право в самата Либия. Такова нещо в техните закони не съществува. Но вижте, те са в тясно, те са в едно тясно положение. Те няма накъде вече да мърдат. Много са ясни и категорични доказателствата, които

изнесоха адвокатите, от една страна. От друга страна, те са категорично разобличаващи. За първи път се даде в един либийски съд да се говори и да се сложи точката на "ти" - ето това е вината, ето това е било. Преди самият съд не допускаше до такава степен такава подробна защита. Изглежда самият съд, при цялото ми уважение към неговата независимост, е получил някакви допълнителни указания. Това, разбира се, не изключва, в крайна сметка в Либия всичко може да се очаква, не изключва пък също такива както за нас някои неочаквания, така и неочаквани присъди.

Неочаквани присъди, какво имате предвид?

Да се потвърдят някои смъртни присъди.

Как така някои?

Много просто, присъдите са 5, доколкото знам, може да са 3. На мен ми се струва, че либийската страна допуска и такъв вариант. Колкото до предсказанията на нашите политици, септември, ноември и т.н., аз още тогава пред вашето радио казах, че това са прекалено оптимистични срокове, които нашите си ги поставят, като желаемо, обаче всъщност те са нереалистични.

Доколкото познавам процеса, обвиняем номер едно е палестинският гражданин Ашраф. След това обвиняем е Кристияна Вълчева. Ашраф е доставил заразените банки с кръв, Кристияна ги...

Ги е държала вкъщи.

Точно така. Означава ли това, че могат да са сред хората, които ще получат отново смъртна присъда, и те всъщност ще са изкупителната жертва?

Там има още една госпожа, която е замесена в това дело и е правила признания. Така, че, аз ви казвам двама, трима е възможно да бъдат потвърдени смъртните присъди. Това е един от вариантите, допустимите варианти, който е може би по-нежелателният, защото, ако бъдат пет смъртни присъди и едно, тогава за пет живота ще се вдигне наистина целият свят, останат ли два-три живота, може кампанията да няма вече такива размери, каквито има сега, в Европа.