Калфин: Уверен съм, че Кунева ще бъде добър еврокомисар
Калфин: Уверен съм, че Кунева ще бъде добър еврокомисар / netinfo

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин в предаването „Денят” на Дарик с коментар за избора на министър Меглена Кунева за български еврокомисар

Меглена Кунева ще представи достойно и ефективно страната ни пред Европейската комисия. Ето с тези думи премиерът Сергей Станишев представи официално кандидатурата на министъра по европейските въпроси Меглена Кунева за еврокомисар на България.

Споделяте ли мнението на премиера Сергей Станишев?

Да, аз съм убеден, че г-жа Кунева познава много добре процесите, процедурите в Европейския съюз и съм уверен, че би била един добър комисар.

Министър Калфин, преди няколко седмици, когато се дебатираше кой да бъде, как да бъде, не скрихте, включително и пред слушателите на "Дарик" радио, че според вас има и по-добри кандидатури от тази на министъра по европейските въпроси. Съжалявате ли, че премиерът не се вслуша във вашия съвет?

Аз действително си представях един малко по-особен процес на подбор. По принцип не обичам предопределените избори и аз мисля, че действително България разполага с много подготвени и силни кандидати за поста на европейски комисар. В тази посока беше и моето предложение, моето намерение.

Имах възможност, казах принципните си съображения на премиера, но така или иначе ние правим прецедентна процедура по избор - не само на европейски комисар, на представители в Европейската комисия. Така че това беше начинът, по който той избра да бъде избран комисарят този път.

Не отговорихте дали съжалявате, че той все пак не се е вслушал като министър-председател във вашия съвет. Безспорно той е бил професионален.

Това беше изцяло в рамките на решението на министър-председателя, така че аз не мога да коментирам дали съжалявам или не съжалявам. Аз имах мнение и го заявих доста ясно, за което не съжалявам. Действително трябва да ви кажа, че беше и кратко времето, липсата на процедури преди това. Аз не мисля, че е допусната някаква грешка и действително предполагам, че г-жа Кунева, уверен съм, ще бъде добър комисар.

Смятате ли, че Брюксел в някакъв определен момент си позволи да окаже силен натиск върху този избор?

Аз виждам и днес в медиите тази теза - това е недопустимо и аз не очаквам така да се е случило. По принцип изборът на национален комисар е национално решение. Разбира се, то може да се съгласува предварително, неофициално, неформално с Брюксел, но би било много лош прецедент, ако една срана членка остави Брюксел да избере комисаря, който ще ни представлява в Европейската комисия. Така че искрено се надявам това да не е станало и не вярвам, че някой би си позволил Брюксел да оказва силен натиск.

И още една теза, министър Калфин, лансирана от медиите, признавам, може би без особени ярки доказателства, но че кандидатурата на министъра по европейските въпроси е плод на сделка в управляващата коалиция.

Аз не виждам основа за такава сделка - няма как, няма срещу какво да бъде тази сделка, поне не виждам никакви основания.

Например НДСВ излиза от коалицията след 1 януари, ако не получи поста министър на... не министър, а еврокомисар - първи български еврокомисар. Възможна сделка.

Аз лично не съм чувал такава заплаха. Чух от колеги от Министерския съвет, че ако примерно не се намалят данъците, НДСВ ще си преразгледа присъствието в коалицията. Но това, че ако не е от тяхната партия еврокомисарят, ще излязат, не съм чул.

Меглена Кунева получава ресор защита на потребителите. Важен или не толкова важен ви се струва този ресор?

О, много е важен ресорът за защита на потребителите, тъй като това на практика опира действително до ежедневието на всеки. Общо взето човек живее в една среда от услуги, от стоки, които употребява всеки ден.

И ако говорим, че ЕС през последните години действително трябва да направи и прави много усилия, и ще прави явно и в бъдеще, за да се върне обратно, да стане разбираем на хората, да усетят смисъла от ЕС, то тази област - защитата на интересите на потребителите, може би е една от най-важните, тъй като тя действително е свързана с ежедневието на гражданите.

Ако те бъдат убедени, че ЕС ефективно защитава техните интереси, че той подобрява защитата на тези интереси в тази област - защита на правата на потребителите, то тогава ще има голяма крачка напред към действително осъзнаването на неговата необходимост. Това е концептуален въпрос, действително изключително важен ресор е това.

Но не е ли парадоксално България да получи такъв ресор при положение, че самите ние общо взето нямаме особено добри практики в областта на защитата на потребителите, включително и до ден днешен. Въпреки че през годините промяна настъпи, но и до ден днешен България се слави като страна на ментетата, като страна на ерзаца, а получаваме един такъв солиден ресор - защита на потребителите.

Е, надявам се това да повлияе и на страната и ние действително да се стегнем и да станем пък страна за пример в защита на интересите на потребителите. Аз и друг път съм имал възможност да го кажа, ние не само правим прецедент за избор на еврокомисар и въобще представители в ЕС в България, но това е и прецедент в ЕС - по средата на мандата на една комисия да се разделят ресори. Така че трябва да отчетем и трудността, с която председателят на Европейската комисия е осигурил тези два нови ресора.

Така че мисля, че не се подлага на голям риск ЕС. В крайна сметка защитата на потребителите досега беше в портфейла на комисар от Кипър, която също е нова страна - членка на ЕС.

Нека не забравяме, че финансите на ЕС също са поверени на комисар от нова страна членка, вътрешната организация и администрацията също са поверени на комисар от нова страна членка. Това са все важни въпроси, така че това, че сме нов член на съюза, не трябва да ни кара да се чувстваме някак си по-второ качество.

Да очакваме ли някаква реакция от страна на този гръцки еврокомисар Маркос Киприану, от чиито ресори в крайна сметка се открадва - в кавички, разбира се, слагам това, защитата на потребителите. Той отговаряше за здравеопазването и защитата на потребителите. Да очакваме ли някакъв сърдит коментар от негова страна или?

Той отговаряше за здравеопазването, сигурността на храните и защитата на потребителите. Не, аз не очаквам да има някакви реакции сега. Уверен съм, убеден съм по-скоро, че това решение, което е взел Барозу, е предварително съгласувано, договорено с еврокомисарите и аз съвсем не очаквам някой от тях да поставя под въпрос отделянето на един или друг ресор сега.

Министър Калфин, и двамата нови еврокомисари - и този, който София предлага, и този, който Букурещ предлага, са либерали. Сега, днес разбирам, че групата на социалистите в Европарламента изразява опасения, че ако бъдат одобрени и двамата, по някакъв начин ще се наруши балансът на Европейската комисия към дясното пространство. Как приемате подобни възражения, основателни ли...

Няма формално изискване какъв трябва да бъде съставът на комисията по партийна принадлежност. Между другото има двама-трима комисари, които нямат и партийна принадлежност, поне така те са избрани като експерти.

Но е факт, досега имаше осем от Народната партия комисари, седем социалисти, шестима либерали. Сега ще станат по осем либералите от Народната партия и седем от социалистите.

Това при положение, че либералите са някъде около значи 82 или 83...

Те са третата парламентарна група.

... от шестстотин и... значи около една шеста от депутатите в парламента, с една от най-големите комисарски групи. Очевидно, че останалите партии ще имат притеснения, но пак казвам, няма задължение страната от коя политическа сила да избере свой комисар.

Какво се случва с поста министър по европейските въпроси?

Според мен постът министър по европейските въпроси е един важен пост в България. Независимо дали е в качеството си на министър, държавен секретар, заместник-министър - във всички европейски страни този пост съществува. И основната задача на

тази позиция е да координира националните позиции между различните ведомства и да осигурява българските представители в Брюксел да поддържат, да защитават националните интереси на различните равнища в Европейския съвет. Така че тази функция е изключително важна.

Според вас как е редно да остане? Разбирам, че изключвате възможността този пост да бъде закрит. Как вие виждате нещата - да остане на ниво министър, както е сега, или на ниво заместник-министър към Министерството на външните работи?

Според мен няма принципно значение. Така, както се разберат в коалицията - за мен няма никакво значение как щ е бъде.

Е, няма ли да дадете вашето мнение, вашия съвет - дотолкова, доколкото с този човек вие ще работите ежедневно?

Моят съвет аз нееднократно съм го давал. Това е действително важна позиция, особено ако тя действително се съсредоточи върху отстояването на националния интерес в рамките на ЕС. Това е Европейският съвет, където става това нещо. Така че как точно ще бъде пакетиран, да го кажем, този пост е политически... въпрос на политическо решение, което при тези сложни комбинации в коалицията - не знам точно как ще решат да се реши. Но за мен е важно да се запази като функция.

Кога очаквате такова решение да бъде взето, въпреки сложните комбинации в коалицията?

Е, до края на годината, тъй като г-жа Кунева от началото на следващата година ще бъде еврокомисар. Така че до края на годината би трябвало да се избере новият министър.

Да приемем, че решението на тройната коалиция е министърът по европейските въпроси да се запази като пост. Смятате ли, че и той трябва да е от НДСВ, за да се запази пък този квотен принцип на разпределянето на власт в коалицията?

При всички случаи, колкото и да се казваше, че постът на европейски комисар би трябвало да бъде изваден пред скоби, той няма нищо общо с политическото представителство в страната, аз не съм съгласен с тези тези. Мисля, че постът на европейски комисар е изключително важен пост - и за България, и в рамките на ЕС, и то важен политически пост, който действително много силно наклонява везните. Но той е трудно измерим.

Ако прилагаме същата формула 8-5-3, не ми е ясно за колко точно, така, тежест ще сложим на този пост. Така че на мен ми се струва, че трябва някак си да се отклоним от това правило, което беше прието досега. И действително, надявам се, в коалицията водачите на основните партии да се договорят за начина, по който ще бъде решен въпросът. Пак казвам, трудно може да се приложи някаква формула.