Какви са залозите за САЩ в афганистанския вот?
Какви са залозите за САЩ в афганистанския вот? / снимки: БГНЕС

Афганистанските се готвят да подадат гласа си в президентските избори утре под заплахата от насилие от страна на талибаните. Това е важен тест за стратегията на президента Барак Обама за така наречената от него "война по необходимост". Следват няколко въпроса и отговора за залозите и ролята на САЩ във вторите президентски избори  в Афганистан след водената от тях военна офанзива, свалила от власт талибаните през 2001 г.

Какво казаха високопоставени американски служители за изборите на 20 август?

Обама се въздържа да коментира американския съюзник и настоящ президент Хамид Карзай и най-големият му съперник Абдула Абдула, за да избегне обвинения за американска намеса. Обама пренасочи вниманието си от Ирак към Афганистан и превърна страната в свой главен външнополитически приоритет. Обама окачестви през уикенда осемгодишния конфликт като "фундаментален за защитата на нашия народ" заради опасността, че евентуален успех на талибанските бунтовници може да позволи на Ал Каида да организира много по-лесно следваща атака, подобна на тази от 11 септември 2001 г.

Ричард Холбрук, американски специален пратеник за Афганистан и Пакистан, каза, че САЩ се надяват изборите да "съживят или, в случай че бъде избран различен президент от сегашния, да укрепят лидерството" на Афганистан в усилията ми за решаване на многото проблеми в страната като търговията с опиум, корупцията и слабото икономическо развитие.

Министърът на отбраната Робърт Гейтс призна, че талибанските заплахи за осуетяване на вота са създали "неблагоприятни обстоятелства" за изборите. Но той каза миналата седмица, че ще има между 1300 и 1400 избирателни секции повече и няколко милиона регистрирани афганистанци повече от предишните избори през 2004 година. Това по думите му предоставя потенциал за "съвсем прозрачни избори" във всички части на страната.

Какъв би бил най-лошият изход за САЩ?

Най-тревожният сценарий би бил изборен резултат, който не е смятан за достоверен в очите на афганистанския народ, тъй като това ще отслаби надеждите им за бъдещето и подкрепата им за одобрявани от САЩ алтернативи на управление на талибаните, казват анализатори.

Избори, белязани от прекомерно насилие, могат да произведат отрицателна реакция в американския Конгрес и да подкопаят американската обществена подкрепа за войната в Афганистан, която започна да се излиза извън контрол с нарастване на броя на убитите американски войници това лято. След като 44 американски войници бяха убити в Афганистан през юли - най-кървавият месец от войната за американските военни - проучване на Си Ен Ен и Ъпиниън рисърч корп установи, че американската обществена подкрепа за войната е достигнала исторически ниско ниво, като 54 на сто са против войната, а 41 на сто я подкрепят.

В надпревара, в която се смята, че Карзай води пред Абдула с малка преднина, външнополитическият анализатор от Брукингс институт Майкъл О`Ханлън каза, че нито един от двамата не е "ужасен вариант", тъй като и двамата имат качества, на които Вашингтон да се опре в работата си със следващото правителство на Афганистан.

Карзай разчита на подкрепата на влиятелни и, в случая с узбекския военен лидер Абдул Рашид Достум, противоречиви полеви командири. Някои американски анализатори казаха, че евентуална победа на Карзай ще бъде проблем, ако той възнагради с министерски постове полеви командири.

Какви са следващите предизвикателства за стратегията на Обама?

Ако нито един кандидат не спечели над 50 процента от гласовете, ще има балотаж между двамата кандидати с най-висок резултат, който  условно е насрочен за 1 октомври. Анализатори изразиха загриженост, че балотажът ще удължи несигурността в Кабул и ще изиска от американските, натовските и афганистански сили да поддържат сигурността на изборите за повече седмици в лицето на талибанските заплахи.

Обама разположи допълнителни 30 000 американски войници, с което увеличи числеността на американските сили в Афганистан до 62 000. Обама може да се изправи в бъдеще пред искания от страна на генералите си за повече войски, твърдят някои анализатори. Призивите може би ще дойдат, след като генерал Стенли Маккристъл, новият американски командващ в Афганистан, приключи прегледа на контрабунтовническата стратегия. (БТА)