Хранителните продукти биха могли да бъдат и опасни - ако в тях се развият вредни за здравето бактерии. Но за напразни тревоги място няма, защото срещу бактериите има много ефективно оръжие: хигиената в кухнята. Вижте в Deutsche Welle:
Слушай майка си!
Научени сме още от малки: ръцете задължително се мият преди ядене. Същото важи и за готвенето. Дори с по-голяма сила, защото когато готвим, можем да замърсим с бактерии храната, която после ще ядат всички. Правилното миене на ръцете трае поне 30 секунди. Добре трябва да се насапунисат и сгъвките между пръстите, както и ноктите.
iStock/Getty Images
Само веднъж не е достатъчно
Мийте задължително ръцете не само преди да започнете да готвите, но и през цялото време на процеса. Особено ако сте пипали сурово месо, риба, яйца или отпадъци. Защото всички те са носители на бактерии, които не бива да се разпространяват върху други продукти. Особено върху такива, които се консумират сурови - като салатите или доматите.
Отделно месо, отделно зеленчуци
За да се избегне контаминацията между различните продукти, животинските продукти не бива да се обработват със същите инструменти като другите. Това важи най-вече за ножовете и дъските за рязане. Най-добре е да имате специална дъска и специален нож само за сурово месо. А иначе, преди да ги използвате за рязане на зеленчуци, дъската и ножът трябва да се измият с препарат и гореща вода.
iStock/Getty Images
Бактериите са миниатюрни. Това, което на нас ни изглежда като драскотина, е огромна шведска маса за салмонелата. Изподрасканите кухненски дъски се мият много трудно. Тъй че ако дъската вече е прекалено набраздена - по-добре си купете нова.
Кухненската мивка - най-голямото леговище на бактерии в дома
Сменяйте ги по-често!
Кухненските парцали, гъбите и четките са любимо убежище на бактериите. Ето защо след всяко използване те трябва да се изплакнат с гореща вода, а после задължително да се подсушат. Кухненските гъби и парцали не бива да се ползват по-дълго от няколко дена. След това трябва или да ги смените, или да ги пуснете в пералнята на 70 градуса.
iStock/Getty Images
За кърпите за съдове важи същото, както за гъбите и парцалите: след употреба трябва да се сушат и да се сменят поне веднъж седмично. С тези кърпи в никакъв случай не бива да подсушавате сурово месо или да бършете пръски от белтъци - използвайте за тази цел хартиени салфетки, които после веднага изхвърлете.
На студено. И в кутии.
На температура под 7 градуса по Целзий повечето микроорганизми или не се размножават, или го правят много бавно. Ето защо малотрайните храни, като месо, риба или яйца, трябва задължително да се държат в най-студената секция на хладилника - обикновено в кутиите в долната част. Много важно е редовно да миете хладилника отвътре, защото иначе възникват цели колонии от бактерии.
iStock/Getty Images
Сигурен начин за унищожаване на бактериите е високата температура. Ето защо и месото, и рибата, и яйцата винаги трябва да бъдат добре термично обработени. Което означава, че вътрешността на тези храни трябва да бъде нагрята най-малко до 70 градуса поне за 2 минути. Салатите, зеленчуците и плодовете, които се ядат пресни, трябва добре да се измиват. И едва тогава можем да си пожелаем: Добър апетит!
И още:
Малки хитринки за тези, които мразят да чистят (ВИДЕО)
В дамската чанта има повече бактерии, отколкото по тоалетната дъска
14 храни, които не трябва да съхраняватe в хладилника (ВИДЕО)