Кадафи отпразнува 40 г. на власт с галерия от гротески
Кадафи отпразнува 40 г. на власт с галерия от гротески / снимки: БГНЕС

Честванията по случай 40-тата годишнина, откакто полковник Кадафи стана диктатор на Либия, осветиха снощи небето над Триполи. Редица международни парии, които един дипломат определи като "галерия от гротески", се събраха да се порадват на пищния парад, танцовите спектакли и прелитащите над главите изтребители, оставящи след себе си следи от цветен дим.
   
Честванията бяха замислени като коронен номер от реабилитирането на Кадафи на международната сцена, но репутацията на либийския лидер, подкопана от разразилите се спорове след освобождаването на единствения атентатор от Локърби, понесе още един удар след обвиненията, че известен сомалийски пиратски водач е бил сред важните гости.
   
Мохамед Абди Афуейне, общопризнат лидер на една от най-големите пиратски банди, тероризираща корабите във водите на Африканския рог, е в Триполи от събота, твърдят източници в Сомалия.
   
Правителствени източници отказаха да потвърдят или да отрекат присъствието на Афуейне, който предвожда банда похитители, отвлякла натоварения с танкове и тежко оръжие украински търговски кораб "Фаина". В информацията се намеква, че Афуейне се е срещнал с високопоставени либийски служители.
   
Сред радващите се на празненството, което се очакваше да продължи до зори, бяха президентът на Зимбабве Робърт Мугабе и суданският лидер Омар ал Башир, срещу когото беше повдигнато обвинение за военни престъпления в Дарфур.
   
Единственият европейски лидер, приел поканата за откриването на продължаващите една седмица екстравагантни прояви по случай 40-ата годишнина от идването на власт на либийския лидер, беше малтийският президент Джордж Абела. Франция и Италия бяха представлявани на министерско ниво, а Великобритания се опита да се дистанцира, като изпрати от посолството шарже д'афер Марк Матюс. Британското правителство се чувства доста неудобно заради многократните обвинения, че е изтъргувало освобождаването на осъдения атентатор от Локърби срещу либийския петрол и газ. Британският посланик в Либия Винсънт Фийн използва случая, за да посети Малта, вместо да остане за празненството, а неофициално се говори, че британските дипломати са били силно притеснени от снощното шоу.
   
Десетки световни лидери бяха настанени да гледат тържествата зад бронирани стъкла, докато единствено венецуелският президент Уго Чавес пренебрегна строгите мерки за сигурност и се отдаде на шеги с репортерите.
   
Чувствителността на европейските дипломати намери най-добър израз в разгорещения спор в последната минута за цвета на дима в планираното авиошоу.
   
Италианският еквивалент на британските "Червени стрели" отказа да използва свързвания изключително с Либия (и исляма) зелен цвят, както изискваха домакините. Италианският министър-председател Силвио Берлускони каза, че на изтребителите няма да бъде позволено да излетят, ако не им се позволи да изпускат дим в трите цвята на италианското национално знаме - червен, бял и зелен.
   
Берлускони, който често е леко недипломатичен, дори си тръгна в неделя от Триполи, рискувайки да си навлече гнева на либийския лидер. Склонността на полковник Кадафи да поставя в неудобно положение западните правителства, която се прояви миналата седмица при устроеното посрещане на освободения атентатор от Локърби Абдел Басет ал Меграхи, усложнява проявата, предназначена да отбележи завръщането на Либия в международната общност. Присъствието на прочутия сомалиец Афуейне ще повдигне също така въпроса за това дали сега 67-годишният лидер не спонсорира пиратски групи. Полковник Кадафи използва позицията си на председател на Африканския съюз, за да защитава похитителите, които са част от рекордното увеличаване на пиратските действия в и около Аденския залив през последните две години.
   
В обръщението си към съюза през май той каза, че пиратството е "отговор на алчността на западните държави, които нахлуват и експлоатират незаконно водните ресурси на Сомалия". "Това не е пиратство, а самоотбрана. То брани прехраната на сомалийските деца", продължи той.
  
В миналото обаче Афуейне стоеше зад отвличането на товарен кораб, превозващ хранителни помощи за същите тези сомалийски деца, за които говори полковник Кадафи.
   
Афуейне е бивш военен комадир, често определян като баща на пиратството край бреговете на Сомалия. Неговата група стоеше зад отвличането и искането на откуп през 2005 г. за търговския кораб "Семлоу", превозвал хуманитарна помощ по линия на Световната програма за прехрана.
   
До 2006 г. той оглавяваше базирана в град Харадере банда сомалийски пирати, наричаща се "Защитници на сомалийските териториални води". Тази група беше разформирована от дошлия на властта в Могадишу "Консервативен съвет на ислямските съдилища", който беше свален след подкрепеното от САЩ нахлуване на Етиопия по-късно същата година. По-наскоро той беше забелязан в столицата на отцепническата област Сомалиленд Харгеиса. Смята се, че той е замесен в преговорите за откуп за поне един от корабите, държани в плен край бреговете на Сомалия.
   
Либийският лидер, който се очаква да говори по-късно този месец пред Общото събрание на ООН, беше официално изваден през 2006 г. от списъка на Държавния департамент на САЩ с държавите, спонсориращи тероризма, но оттогава американски правителствени служители, включително държавният секретар Хилари Клинтън, сравняват действията на сомалийските пирати с терористични актове.
   
През 70-те и 80-те години либийският режим беше замесен във въоръжаването на бунтовнически движения в Западна Африка, на баските сепаратисти в Испания, на ИРА, както и на други. Това доведе през 1991 г. до дипломатическа изолация и международни санкции, продължили повече от десетилетие.
   
Информацията за присъствието на пиратския лидер идва в момент, когато филипинската президентка Глория Аройо предложи в Триполи помощ за финансирането и обучението на сомалийската брегова охрана.
   
Афуейне, подобно на мнозинството сомалийски пирати, многократно заявява, че фактически действа като сомалийска брегова охрана, а редица сомалийски групи търсят спонсорство за превръщането им в брегова охрана. След падането на централното правителство в Сомалия през 1991 г. по крайбрежието действат незаконни риболовни кораби и се стоварват токсични отпадъци, а това съсипва риболова там.
   
Аройо пристигна в Либия за срещата на високо равнище на Африканския съюз, организирана, за да повдигне духа на високопоставените гости преди снощното празненство. В кулоарите на форума на АС тя се срещна със сомалийския лидер шейх Шариф Ахмед.
   
"Умиращият" атентатор: неяснота около здравето на Меграхи: Снощи тук имаше объркване около здравето на освободения атентатор от Локърби Абдел Басет ал Меграхи след новите твърдения на либийското правителство, че той е почти пред умиране.
   
Шефът на пропагандата на Триполи Маджид ал Дурси каза за Асошиейтед прес: "Само Бог знае кога ще дойде краят. Сега той умира." Меграхи не присъства в понеделник на репетициите за честванията на 40-тата годишнина, откакто полковник Кадафи стана диктатор. Вместо това той се появи на водео екраните, но нямаше независимо потвърждение за състоянието му. Служители заявиха за в. "Индипендънт", че няма нова информация за състоянието му и че не могат да потвърдят дали той още е в болница. (БТА)