Файненшъл таймс: ЕК може да позволи на някои държави да откупят правото да не приемат бежанци
Файненшъл таймс: ЕК може да позволи на някои държави да откупят правото да не приемат бежанци / Guliver/Getty Images

Европейската комисия обсъжда предложение, което ще даде възможност на някои страни от Европейския съюз да платят пари, за да не участват в квотната система за прием на бежанци, пише в. "Файненшъл таймс".

Представители на ЕК подчертават, че планът ще позволи на тези страни само временно да не вземат участие в разширения квотен режим за разпределението на 160 000 мигранти, който Жан-Клод Юнкер ще представи в сряда. Правителствата трябва освен това да изтъкнат обективни причини защо не искат да се включат. Такъв пример е желанието на Полша да приеме голям брой бежанци от Украйна, ако конфликтът там се утежни, допълва британският вестник.

Хуманитарните агенции на ООН са на ръба на банкрута и нямат възможността да задоволят основните нужди на милиони хора заради мащабите на бежанската криза в Близкия изток, Африка и Европа, съобщи в. "Гардиън", като цитира върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) Антонио Гутериш. Влошаващите се условия в Ливан и Йордания, особено липсата на храна и здравни услуги, са станали непоносими за много от четирите милиона души, избягали от Сирия, което довежда до нови вълни от бежанци към Европа. Според Гутериш през 2010 г. ежедневно са били разселвани 11 000 души от конфликти, докато миналата година броят им е бил 42 000. Бюджетът на неговата агенция, който през тази година е с около 10 процента по-малък в сравнение с предходната, не може да смогне на драстично нарастващите нужди. По-голямата част от хуманитарната дейност на ООН е финансирана изцяло от доброволни дарения от правителства и частни дарители, а агенции като ВКБООН и УНИЦЕФ не получават нито стотинка от бюджета на ООН, пише "Гардиън".

"Бежанци бяха посрещнати в Германия като герои от войната", е водещо заглавие в днешния брой на в. "Дейли телеграф". За тези, които са рискували живота си да избягат от жестокостите на войната на борда на разнебитен плавателен съд или в ремаркето на камион на трафиканти, това навярно е удивителна гледка. Стотици германци по железопътните гари вчера посрещнаха пристигащите в градовете им бежанци, сякаш са техни приятели, които не са виждали отдавна или завръщащи се от война герои. Около 10 000 бежанци се очакваше да пристигнат вчера в Германия с влакове от Унгария и Австрия. Те бяха посрещнати със спонтанни аплодисменти, песни, сладкиши и играчки на пероните на жп гарите в страната, допълва в. "Дейли телеграф".

В. "Индипендънт" предупреждава за опасност от нова бежанска вълна от Сирия. Групировката "Ислямска държава" е на път да превземе част от ключов автомобилен път, което може да предизвика паника и изселване на няколко милиона души от контролирани от правителството територии. Бойците на радикалната групировка са заели позиции на едва 35 км от магистрала М5 - единственият главен път, свързващ контролираната от правителство територия в района на Дамаск със северната и западната част на страната.

Френските вестници обсъждат в днешните си броеве възможността президентът Франсоа Оланд да нареди въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Сирия. Оланд, който дълго време се противопоставяше на идеята да бомбардира групировката в сирийския й бастион, за да не подпомогне по този начин режима на Башар Асад, може да обяви френско включване в кампанията в Сирия, пише в. "Фигаро". Масовото изселване на сирийци към Европа, неспособността на коалицията да обърне "Ислямска държава" в отстъпление и руското военно присъствие на терен са факторите, които променят така внезапно френската позиция, пише в. "Монд".

Източник: БТА