Доколко благосклонна е Русия към Иран
Доколко благосклонна е Русия към Иран / снимки: БГНЕС

Какво виждат лидерите на Иран, когато погледнат в очите на Путин? Очевидно за тях това е човек, с когото може да се върши работа. Докато външните наблюдатели следяха внимателно за признаци, разкриващи руските намерения спрямо иранската ядрена програма, Путин пристигна в Техеран и като че ли изрази подкрепа за усилията на страната в ядрената област. "Иранците си сътрудничат с руските ядрени агенции и главните им цели са мирни", заяви руският президент.

Русия дълго време бе критикувана, че подпомага ядрената програма на Иран, чиято цел според Техеран е да се развива ядрената енергетика. Но правителствата в САЩ и Европа изпитват силни подозрения, че тези усилия са насочени към създаването на оръжия. Русия и Китай традиционно гласуват в Съвета за Сигурност на Обединените нации за намаляване на санкциите срещу Иран. Срещу Иран вече бяха приети две резолюции, но те наложиха леки санкции, които бяха посрещнати с насмешка от Иран.

Путин искаше поне да изглежда твърд по време на тази визита. Появиха се например спекулации за готвен атентат срещу него в Иран. Планът, ако изобщо е имало такъв, беше разкрит от руските тайни служби на руски журналисти точно преди заминаването на Путин, но публично бяха оповестени малко подробности. Някои анализатори бяха настроени скептично. Андрей Пьонтовски, наблюдател по проблемите на Русия към института "Хъдзън", Вашингтон, твърди, че руските тайни служби "организират т.нар. опит за покушение два до три пъти в годината". Путин може би смята, че като отиде в Иран, въпреки предполагаема заплаха, е изглеждал силен.

Но Путин не е толкова твърд по отношение на Иран. Русия иска да възвърне независимостта си на велика сила и Иран й е полезен по две причини : нейните ядрени отношения с Иран носят приходи, а и Техеран ангажира вниманието на Съединените щати, което е удобно за Русия.

От друга страна, Русия не би искала да позволи на Иран, съседна на нея страна, да създаде ядрено оръжие. Ако Иран успее в това начинание останалите страни в региона ще бъдат окуражени да започнат да развиват свои собствени ядрени програми. Русия, която води война в мюсюлманската провинция Чечения, превърнала се в широко обсъждана тема сред ислямистите, не е очарована от идеята мюсюлманските й съседи на юг да разполагат с ядрени оръжия.

Западните страни могат да увеличат натиска върху Русия, като се опитат да бъдат единни. Един обединен фронт, обхващащ 27-те европейски страни и САЩ, може в крайна сметка да накара Русия да предприеме малко по-твърд курс спрямо Иран, което от своя страна може да повлече и Китай. Преди заминаването на г-н Путин за Иран, той се срещна с канцлера на Германия Ангела Меркел, за да разговарят и за Иран. Г-жа Меркел заяви в интервю, че "ние не можем да си затваряме очите пред опасностите", създавани от един "ядрен Иран". Все пак тя намекна, че проблемите би трябвало да се решават с дипломатически средства. А френският външен министър Бернар Кушнер, заяви, че отдавна светът не се е сблъсквал с толкова опасен проблем като иранската ядрена програма.

Въпреки това Европа не е на единно мнение какво трябва да се прави. Външните министри на европейските страни се срещнаха миналата седмица, за да се опитат да изготвят общ подход към Иран. Лагерът, обединен около Франция, настоява за налагане в близко време на нови, по-тежки санкции. Германия, Италия, Испания и Австрия обаче смятат, че не трябва да има нови европейски санкции преди да бъдат предприети съответните стъпки в ООН. Но такива стъпки ще се сблъскат с ветото на Русия.

Америка се опитва да засили своите санкции, като подготвя различни щатски и федерални законопроекти, забраняващи притока на средства от САЩ към европейски фирми, работещи в Иран. Но имайки предвид американските санкции, които действат от известно време, дори на икономическата суперсила на света като че ли разполага с малко средства за въздействие. Ако Русия реши да приложи повече сила, това би могло да повлия донякъде на Иран. Но засега Путин изглежда слабо заинтересован да го направи. /БТА/