Да се узакони ли сурогатното майчинство в България?
Да се узакони ли сурогатното майчинство в България? / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Да се узакони ли сурогатното майчинство в България?
45430
Да се узакони ли сурогатното майчинство в България?
  • Да се узакони ли сурогатното майчинство в България?

Сурогатното майчинство в България трябва да се разреши по медицински причини и само след строги медицински критерии. С регламентирането му ще се защити едно фундаментално човешко право - правото на родителство на двама души, при които това е единственият начин да имат собствено дете. В България има над 250 000 семейства с репродуктивни проблеми. Това каза в предаването „Кой говори" по Дарик Лидия Чорбанова, координатор проект „Искам бебе".

„В България има семейства, които и сега правят опити. Притиснати от обстоятелствата, ги правят на тъмно, на черно или заминават в чужбина. За всичко това обаче се налага регламентиране. Има семейства, които имат нужда. Има и жени, които биха безвъзмездно го направили и си заслужава да съсредоточим вниманието си там ", допълни Чорбанова.

Имайки предвид черния пазар, жените, които в момента са сурогатни майки, го правят основно заради парите. Новият цивилизационен избор включва смяна на мотива, обясни Радина Велчева, председател на „Искам бебе".

„Съответната жена няма да пристъпи към това, защото в крайна сметка всичко ще е облечено в закон. Нали това искаме. Тази жена няма да бъде вкарана за сурогатство в групата за сурогатство за заместваща майка, ако нейният мотив е финансов. Категорично изключваме това, че по време на нейната бременност биологичните родители няма да се грижат за нея. Тя ще получава всякакви грижи, ще има връзка между двете жени, за да може да протича непрекъснат процес на обмен на това майчинство", каза още Велчева.

В случай, че детето се роди с увреждане, тогава родителите, с чийто генетичен материал е създадено, ще вземат решение, обясни Радина Велчева. Тя допълни, че при неочакван инцидент, се иска консултация с лекар, а износващата жена има правото да каже как да се процедира, ако това застрашава живота й.

Ще бъде добре, ако всичко това бъде легализирано със закон. Много голяма отговорност ще се свали от плещите на лекаря, защото той ще гледа основно медицинския проблем, сподели д-р Павлета Табакова, член на Асоциацията по стерилитет в България.

„Аз съм „за" сурогатното майчинство и съм един от първите хора в България, който го е прилагал. Имам доста родени деца и никога не съм имала някакви чисто социални или от друг характер проблеми между майката, която е износила детето и генетичните родители. В момента, в който законът го забрани, престанах да го практикувам като метод, но имаше един период, когато не беше нито забранено, нито разрешено, тогава лекарят рискуваше. Ако му стиска, го прилагаше метода, а ако няма други възможности, не го прилагаше. Много отговорно е при подбора на двойките и ще бъде чудесно, ако всичко това бъде легализирано със закон", каза още Табакова.

Тя обясни, че е редно да се помогне на жени, които нямат друг шанс, но не и поради суета. Защото всяка жена трябва да осъзнае, че иска да стане майка и трябва да поеме определени жертви, тогава е истинска майка.

Целия разговор може да чуете в прикачения звуков файл