Цел Великобритания: планирана вълна от нападения
Цел Великобритания: планирана вълна от нападения / netinfo

Терористите са планирали апокалиптично нападение по земя и въздух, като използват богат арсенал от бомби и оръжия, включително огнестрелни, научиха британски следователи.

Осуетеният през седмицата заговор е бил насочен срещу Великобритания и срещу самолети, пътуващи за САЩ, и е щял да доведе до големи загуби в жива сила и сериозни разрушения във Великобритания, се казва още в доклада на следователите.

Източник, близък до Уайтхол, посочи, че в момента се разследват десетки подобни заговори със стотици заподозрени.

Според едно от съобщенията при операцията е арестуван може би лидерът на Ал Каида във Великобритания. Силите за сигурност обаче отбелязват, че повече от 1200 души активно са замесени в терористични дейности на острова и че страната все още е изправена пред много сериозна заплаха от потенциални терористични заговори. С това се обяснява и липсата на планове за понижаване степента на заплаха за националната сигурност, която в момента е максималната - "критична".

23-мата арестувани продължават да са в полицейското управление Падингтън Грийн и в други управления в Лондон в съответствие със закона за борба с тероризма. Предполага се, че повечето от тях ще бъдат задържани за пълните 28 дни, позволени от закона, преди срещу тях да бъдат повдигнати обвинения. Следователите са подготвени за дългите дни и нощи, съобщиха от полицията.

Източници заявиха за "Индипендънт он сънди", че в разузнаването знаят за съществуването на няколко активни терористични клетки в страната, включително една в Източен Лондон, които нямат връзка с арестите от тази седмица.

Следователите допълват, че в резултат на разузнаването след бомбените атентати в Лондон през юли миналата година в Лондон е било установено местоположението на експлозиви и оръжие в количества, достатъчни за масови убийства.

В основата на предполагаемия заговор през седмицата е вкарването на борда на самолетите на безобидни на пръв поглед вещества, домашно направени течни експлозиви, които по-късно могат да се превърнат в опасни бомби, взривени с електронни устройства като iPod и камери. През нощта бе съобщено, че полицията е намерила много бутилки с кислородна вода, химическо съединение, което може да бъде използвано за производство на бомби - в контейнер за боклук в Хай Уикъмб.

"Индипендънт он сънди" освен това научи, че британски служители от силите за сигурност ще разследват така наречените "бинарни експлозиви", които лесно могат да бъдат направени от свързването на две безобидни съставки, за което може да се

намери инструкция по интернет. Експертите бяха силно разтревожени, когато откриха, че канадска компания открито продава експлозиви, направени просто от комбинацията на течност с барут в пластмасова бутилка, след което се поставя детонатор.

Министърът на отбраната Джон Рийд заяви пред полицейски шефове вчера, че няма място за самодоволство и самопоздравления. Той допълни: "Както казвам през цялото време, никой не бива да си прави илюзии, че заплахата свършва с извършените арести. Не свършва".

"Сънди телеграф" съобщи, че е открил комплект екстремистка ислямска литература в лондонския университет Метрополитън, един от чиито студенти е сред арестуваните. Материалите съдържат документи, проповядващи "джихад" (свещена война) и инструкция как да се реагира в случай, че ви спрат силите за сигурност. /БТА/