Българките избегнаха екзекуцията, Кадафи запази реномето си
Българките избегнаха екзекуцията, Кадафи запази реномето си / netinfo

След решението на либийския Висш съдебен съвет да замени смъртните присъди за българските медици с доживотен затвор, либийските медии изтъкват възможностите, произтичащи от споразумението за екстрадиция, подписано между България и Либия през 80-те години.

Държавните медии обаче стриктно се стараят да не създадат впечатление, че разпространеният от режима на Муамар Кадафи мит за "дяволските" медицински сестри, умишлено заразили беззащитните деца с вируса на СПИН, е бил лъжа, пише ДПА. Агенцията цитира изданието "Либия днес", което подчертава, че решението на Висшия съдебен съвет не е помилване. За да могат Кадафи и "независимите либийски съдии" да запазят реномето си, в Либия българките продължават да бъдат наричани "безскрупулни убийци", отбелязва агенцията.

Решението на Висшия съдебен съвет е изгодно за Кадафи. Семействата на заразените в Бенгази деца бяха успокоени с пари. Няма дебати за вината на либийските власти за ужасната съдба на заразените деца. Премълчан е и въпросът защо българките и палестинецът, които по мнението на световни експерти са били обвинени напълно несправедливо, трябваше да стоят осем години в либийски затвор, където по техни твърдения са били подлагани на изтезания, допълва ДПА.

Решението на либийския Висш съдебен съвет и бюрократичните пречки, които предстоят да се преодолеят, за "екстрадицията" в България, са объркани и противоречиви като много други неща в държавата на Кадафи, който от 38 години ръководи съдбата й, пише агенцията.

***

С решението, че българските медицински сестри не трябва да умрат, дойде краят на един дългогодишен пародиен съдебен процес, в който има много губещи и един победител - Муамар Кадафи, пише германският вестник "Цайт" по повод решението на либийския Върховен съдебен съвет.

Още през уикенда медиите час по час съобщаваха, че развръзката на спора за съдбата на шестимата медици вече е съвсем близо, но контролираният от правителството в Триполи Висш съдебен съвет оповести решението си едва сега. Дали това протакане отново бе част от политическата игра, която либийският лидер води със Запада повече от осем години? Хрониката на процеса навежда на положителен отговор на този въпрос, пише "Цайт". Благодарение на умереното решение на съвета, което рано или късно ще бъде последвано от трансфер на шестимата медици в България, Кадафи успя да отбележи още една положителна промяна в имиджа си, след като Либия пое отговорността за атентата над Локърби и се отказа от оръжията за масово поразяване.