Борисов: България не е заинтересована от Бургас-Александруполис
Борисов: България не е заинтересована от Бургас-Александруполис / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

България „вече не е заинтересована" от проекта за изграждане на петролопровод от Черно до Егейско море след щетите, които нанесе на околната среда петролният разлив в Мексиканския залив, заявява българският премиер Бойко Борисов в интервю за в. „Файненшъл таймс".

Борисов даде да се разбере, че България смята да се оттегли от тристранното партньорство с Русия и Гърция, след като проучването на екологичните последици от проекта бъде завършено в края на следващата година. „След разлива в Мексиканския залив не смятам, че ще бъде безопасно за танкерите да се разтоварват на офшорен терминал в област, където се развива голяма част от нашия туризъм", смята Борисов. 285-километровият петролопровод между Бургас, на южния черноморски бряг, и Александруполис на северния бряг на Егейско море, има за цел да намали трафика на танкери по натоварения Босфорски пролив, отбелязва изданието.

„Петролопроводът ще носи на година не повече от 35 млн. евро годишно от транзитни такси, но ще постави в опасност нашата туристическа индустрия, носеща приходи от 10 млрд. евро годишно", смята още Бойко Борисов. Той говори преди посещението днес на руски официални представители, с които обсъди съвместни енергийни проекти и цената на газа, купуван от „Газпром", единственият доставчик на България.

„Файненшъл таймс" припомня, че българският премиер е бивш високопоставен служител на полицията и бивш треньор на българския национален отбор по карате. Борисов обеща да отстоява българските интереси, след като неговата дясноцентристка коалиция дойде на власт след парламентарните избори през юли миналата година. Високопоставени представители твърдят, че България може да избегне плащането на глоба според условията на Трансбалканското партньорство, ако се оттегли от проекта въз основа на отрицателна екологична оценка, отбелязва още изданието.

Съобщението на Борисов идва в момент, когато България се стреми да получи значително намаляване на цената на природния газ от Русия при преговорите с първия вицепремиер Виктор Зубков и директора за износа на „Газпром" Александър Медведев. „Германия купува газ от „Газпром" на почти половин цена от тази, която плаща България. Същото се отнася и за Турция. Защо същият газ трябва да поевтинява, след като напусне България и влезе в Турция", пита Борисов. Той обяснява, позовавайки се на данни на американската консултантска компания „East European Gas Analysis", че България плаща 295 долара за 1000 куб.м газ спрямо 150 долара, плащани от Германия и 155 долара - от Турция за газ, преминаващ транзитно през страната. България се обърна към Гърция и Турция, за да й помогнат да намали зависимостта си от руски газ, като подписа споразумения за изграждане на газопровод от Гърция, който да пренася газ от Азербайджан, и за използване на терминала за втечнен газ в Турция", посочва „Файненшъл таймс".

В интервюто Борисов заявява още, че България продължава да се придържа към ангажимента за инвестиране на 400-500 млн. евро в руския проект за газопровод „Южен поток", който ще преминава през Черно море и ще пренася газ през Балканите за Централна Европа. Основна тема на разговорите е и съживяването на подкрепения от Русия проект за изграждане на 2000-мегаватов ядрен реактор в Белене, на брега на Дунав, който да произвежда електрическа енергия за износ. България е предложила на Сърбия да придобие дял в централата, допълва Борисов. Проектът, оценяван на 10 милиарда евро, е в застой, след като германската компания RWE, която имаше миноритарен дял, се оттегли заради безпокойство относно финансирането, пише „Файненшъл таймс".