Атентатът в Бургас промени представите ни, че тук е безопасно място
Атентатът в Бургас промени представите ни, че тук е безопасно място / снимки: Reuters

Събитията, свързани с атентата в Бургас, ще бъдат като тест за готовността на страната ни за влизане в Шенген, коментира за БТА политологът Румяна Коларова по повод терористичния акт на летище Бургас. Според нея както реакциите, така и предварителната организация ще бъдат внимателно преценявани - какви слабости са допуснати и дали те са системни или случайни. Това, което се случи, промени България в много отношения, смята Коларова и отбелязва, че сме излезли от представата, че тук е спокойно, безопасно място и не се случват подобни неща.

Тя уточнява, че докато не е разкрит механизмът, по който е организиран атентатът, и причините трудно може обществото да оцени обективно ситуацията.

Коларова предупреди, че е много важно как ще реагират българските политици. Трябва да има национален консенсус, особено по външната ни политика, затова прави неприятно впечатление, когато партийни представители правят конюктурни и стратегически неточни оценки за събитието, смята политологът. В условията на сирийската криза изведнъж България се оказва пряко намесена, с тежестта на камъчето, което може да обърне колата, затова е много важно да не се злоупотребява и да се прояви сдържаност, отговорност и толерантност, коментира анализаторът. Тя посочва, че е много важна и реакцията на медиите, да се избегне „ожълтяването” и безкритичността към съдържанието, а оценката да е детайлна, безпристрастна и резултат на активна, разследваща позиция.

Трябва да знаем, че в света няма спокойно място и никой не е предпазен, коментира и колегата й Антоний Тодоров и допълва, че в същото време, където и да се случи нещо, трябва и ние да се смятаме за засегнати.Светът вече не се дели на сигурни и несигурни страни, ние сме вплетени в едно международно общуване и самодоволството и  самоуспокоението е вредно, смята той. Излизаме от нашата провинциалност и забелязахме, че можем да бъдем в центъра на такива събития и не сме извън опасностите, които много страни изживяват, отбелязва политологът.

Атентатът в Бургас промени представите ни че тук е безопасно място
netinfo

Относно политическите последици, тепърва ще се прави оценка кой и как си е свършил работата, каква готовност е имало, но оставам с впечатление, че до голяма степен специалните служби са „проспали” изцяло тази заплаха и, дори да е имало такива предупреждения в недалечното минало, не се е обърнало достатъчно сериозно внимание, казва анализаторът. Според него при случая с автобуса в Бургас рисковата ситуация е била доста подценена. Мисля, че заедно с интереса към случилото се ентусиазмът на властите да работят по-добре ще отслабне значително и отново ще се върнат към неособено голяма загриженост към подобни заплахи, прогнозира политологът. Според него няма да има някаква сериозна преоценка как работи цялата система за обществена сигурност. 

Политологът Евгений Дайнов вижда в атентата съвършено нова ситуация. Подозирам обаче, че нашите институции не са готови за нея по никакъв начин, отбелязва той. Според него досега е било просто късмет, че опитните международни терористи не са обръщали внимание на България. Имаме служби, които подслушват обикновените граждани, но не могат да се справят с терористите, коментира Дайнов и допълни, че не очаква да бъде направена преоценка на работата на службите. Според него като цяло институциите на България са неработещи, и то от години. Политологът смята, че атентатът е бил предотвратим акт и предупреди, че терористите внимателно наблюдават каква ще е реакцията и работата по случая на българските служби.

Атентатът в Бургас промени представите ни че тук е безопасно място
netinfo