Атентатът срещу базата Баграм изпраща опасен сигнал за САЩ
Атентатът срещу базата Баграм изпраща опасен сигнал за САЩ / БГНЕС

Коментари в електронните издания на чуждестранните вестници.

Самоубийственият атентат срещу главната американска база Баграм в Афганистани зпрати опасен сигнал на САЩ, пише в. "Ню Йорк таймс".

Дръзкото нападение срещу главната американска база в Афганистан по време на посещението на американския вицепрезидент Дик Чейни задълбочи опасенията, че талибаните и Ал Кайда отново възкръсват. Според американски представители нападението има преди всичко важно символично значение. То показа, че талибаните и Ал Кайда в региона са по-силни и по-мотивирани, отколкото когато и да е било след свалянето на режима им в Афганистан преди пет години и откакто администрацията на Буш обяви, че е ликвидирала много от лидерите им от средния ешелон. Това поражда въпроса кой е виновен, че се стигна до подобно нещо в базата Баграм, допълва изданието.

Вчера Чейни се озова лице в лице с реалността в Афганистан, когато атентаторът камикадзе уби 20 души на входа на базата, в която беше отседнал, пише британският в. "Индипендънт". Чейни остана невредим, но нападението напомни, че повече от пет години, след като талибаните бяха свалени от власт, САЩ не могат да предотвратят подобен атентат срещу най-строго охраняваната си база, когато в нея се намира вторият им по ранг държавен лидер, коментира изданието.

Нападателят, който вчера атакува базата Баграм, нямаше шанс да преодолее охраната, но знаеше, че не е необходимо да влиза вътре, за да нанесе психологически удар. Талибаните показаха, че могат да нанесат удар, където си пожелаят в Афганистан, дори и на входа на най-голямата американка база, докато вътре вицепрезидентът Чейни беше принуден да се крие в бункер, допълва изданието.

Италианският в. "Кориере дела сера" припомня, че малцина са знаели за посещението на Чейни в Афганистан, което беше пазено в строга секретност. Журналистите били предупредени да не говорят за посещението и въпреки това информация е изтекла в понеделник вечер. Изданието обаче допълва, че едва ли това изтичане на информация е накарало талибаните да атакуват. Подобно нападение не се подготвя за 12 часа. Талибаните отдавна са били готови да нанесат удар срещу важен американски представител в Афганистан, коментира изданието.

В Афганистан има 27 000 американски войници, а миналата година самоубийствените атентати нараснаха шест пъти. Атентатът вчера показа, че ситуацията в страната продължава да се влошава въпреки полаганите усилия, заключава изданието.

Британският "Таймс" отбелязва, че визитите на Чейни в няколко азиатски държави и Австралия бяха помрачени от доста конфликтни ситуации. В Пакистан той даде ясно да се разбере, че не е доволен от усилията на Исламабад срещу Ал Кайда и дори намекна, е Конгресът може да спре помощите за Исламабад, докато не бъде постигнат по-голям напредък.

По време на обиколката си в Гуам, Япония и Австралия, Чейни обвини Нанси Пелоси, председателката на Камарата на представителите на САЩ, че "ратифицира" стратегията на Ал Кайда, което накара Пелоси да се оплаче по телефона на Буш. После Чейни отхвърли думите на Тони Блеър, че военно нападение срещу Иран ще бъде погрешна стъпка.