Общините: Трябва ни стабилност след вота, иначе има риск за европарите
Общините: Трябва ни стабилност след вота, иначе има риск за европарите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

След парламентарните избори трябва да има стабилно правителство, противен случай рискуваме средствата от еврофондовете, коментира в интервю за Дарик председателят на Управителния съвет на Националното сдружение на общините и кмет на Пазарджик Тодор Попов. Според него политическите и социални процеси в страната са нещо очаквано и няма нужда да се плашим от тях. Ето какво още каза Попов пред Дарик:

Господин Попов, очертайте картината в общините близо 20 дни след началото на социалната криза, която пък прерасна в политическа. Как се отразява това и фактът, че кабинетът подаде оставка на общините?

Не се отразява със сигурност. Колегите като отговорни хора си вършат работата. И считам, че това наистина е важно, защото никой от нас няма нужда кризата в централната власт да прерасне и в криза в местната. А то и няма условия за това. Изборите бяха преди повече от година. Считам, че нещата са спокойни от гледна точка на функционирането на общините и предоставянето на публични услуги за гражданите, което е най-важното. Аз лично не очаквам кой знае какви сътресения. Моето лично убеждение е, че ние с всеки изминал ден се превръщаме в нормална европейска държава. Това, което се случва в момента, е нормална практика в европейските държави. На нас ни се струва малко странна, защото ние сме леко драматични хора. Че е подадена оставка от страна на правителството и ще има избори е нормална европейска практика и нищо не трябва да ни притеснява. Въпросът е в този период, в който няма тази устойчивост, в периода до провеждане на изборите, да не се правят аматьорски изпълнения, за да се съхрани тази финансова стабилност на държавата и логистичната, и административна устойчивост на държавата, защото тя ни е важна.

Редица социолози и политолози коментираха през последната седмица, че тези протести са нещо нормално за Европа и позакъсняло за България. Лошото обаче е, че се случват преди следващия програмен период за европейските фондове, това е важната икономическа предпоставка ние да се притесняваме.

Ние не можем да кажем на хората кога да протестират и кога да не протестират. Избрали са този момент. Според мен капката, която преля чашата, е, че енергодружествата прекалиха с тези сметки и това разгневи хората. А пък и аз се чувствах гневен като гражданин, защото никой от нас не разбра защо се получи това увеличение. От това тръгнаха всички неща. Но важна или не годината, така или иначе ни се случва това, което ни се случва, не трябва да има прекалена истеризация, защото в началото се получи такъв момент. Ще се случат нещата, които трябва да се случват и който спечели общественото доверие... България не трябва да остава без управление, а вече кой ще спечели доверието на хората е въпрос на публично послание. Аз мога да гарантирам от името на колегите, защото сме обсъждали с тях в управителния съвет и по места, че ще направим така, - защото ние чисто административно ще организираме изборите - че наистина изборите да протекат спокойно, прозрачно и гарантиращо честен вот. Така че това е важно да се направи.

Няма причина хората да се притесняват от загуба на европейски средства за общините по която и да е програма.

На този етап не бива да се притесняваме, но ако тази криза продължи и след Великден, тоест ако не се състави бързо правителство, тогава ще трябва да започнем да се притесняваме. Тоест засега нямаме такива основания. Но ако в България не се формира устойчива и стабилна и като обществени очаквания, и чисто политически стабилна формула като брой депутати и така нататък, ще трябва да започнем да се притесняваме. Нещата, които сега са необходими, са всички, които претендират, че са държавни мъже, да проявят държавническо мислене и политически консенсус, защото от тотално противопоставяне никой няма необходимост. Държавническото трябва да надделее над политическото - това е рецептата според мен.

Ще се чуе ли гласът на общините? Казвате, че общините и държавата са двете страни на една и съща монета.

Факт. Редно е да се чуе. В крайна сметка общините са гръбнакът на българската държава. Това е истината. Нещата се случват в общините. Не се случват нито в министерствата, нито в кабинета на който и да е министър...

Но е факт, че сме централизирана държава.

И затова ние настояваме от десет-дванадесет година да станем леко децентрализирана, не напълно, защото нямаме такива традиции. Но не трябва да се страхуват управляващите, които и да са те, от това да дадат повече права на общините. Това ще бъде полезно и за самите тях. Но това все още някак остава на ниво само логистично разбиране, но не и прагматична реализация. Ние ще отстояваме това в годините, защото то ще е полезно за хората.

Това ли ще е топ три на съветите, които ще дадете на кабинета?

Аз съм един скромен селски политик и не мога да дам съвети на никого. Но считам, че, пак казвам, много ще се радвам, ако в това правителство, което предстои да бъде формирано, и в следващото, което ще бъде устойчиво, има повече личности с характери. Това ни трябва на нас.