Жените са по-смели от мъжете в електронното гласуване
Жените са по-смели от мъжете в електронното гласуване / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Два български града изумяват с готовността си да въведат електронното гласуване. Ако разполагаха с опция да не се разхождат до изборните секции, а да изпълнят гражданския си дълг от вкъщи, по интернет, над 73% от жителите на Смолян и Ловеч биха избрали второто. В тези градчета изпреварват даже софиянци, които изостават с 5% в тази тенденция, макар на електронното гласуване да се гледа като на удобство, което спестява време и изминаването на по-големи разстояния.

Данните са от онлайн допитване, което в навечерието на изборите за президент и местна власт провеждат съвместно компанията Уеб рисърч и агенция ЕСТАТ. Анализът на данните показва, че близо 64% от имащите право на глас биха предпочели да гласуват онлайн. Най-много фенове на електронното гласуване има във Варна (67%), Сливен (67%), София (69%) и Стара Загора (66.2%).

Жените са по-смели да опитат този тип гласуване спрямо мъжете. Близо 67% от представителките на нежния пол заявяват, че предпочитат да дадат своя глас по интернет, докато делът на мъжете е 61%. Интересен е и фактът, че едва 28% от хората на възраст над 50 години биха се разходили до урните, ако имаха възможност да дадат своя глас през интернет.

В същото време делът на хората, които предпочитат традиционния начин на гласуване, е малко под 30%. По-консервативни се показват силистренци, където на компютър биха седнали, за да гласуват, 52.3% от избирателите. Другите 40.9% държат да се разходят до изборните секции, да минат през тъмната стаичка и да отбележат с химикал хиксче срещу името на своя избраник.

Изследването показва още, че симпатизантите на ДПС са тези, в чиито редици има най-много привърженици на традиционното гласуване спрямо същия тип консервативно настроени избиратели на другите партии. Според данните 43% от електората на Движението за права и свободи биха гласували с хартиена бюлетина при средно за останалите партии около 32%.

Висок е и процентът на традиционалистите сред привържениците на БСП, при които делът на желаещите на гласуват онлайн срещу онези, които предпочитат да се разходят до кварталното училище през октомври е 54.7% към 41.4%.

От данните в анкетата прави впечатление още, че 5% от перничани и 4.4% от ямболии биха предпочели посещение на комисия в дома им, ако можеха да гласуват по този начин.

*Информацията за предпочитанията на хората за начина, по който да упражнят правото си на глас, бе събрана в периода 20 юли - 29 август. Данните имат ориентировъчен, а не прогностичен характер по отношение на политическите нагласи и електоралните предпочитания.