За какво служи европейската здравноосигурителна карта?
За какво служи европейската здравноосигурителна карта? / netinfo

Европейската здравноосигурителна карта е личен документ, който всеки осигурен гражданин на държава членка на Европейския съюз може да притежава при временно пребиваване в чужбина. Тя е с големината на дебитна или кредитна карта и служи, за да докаже наличието на непрекъснати здравноосигурителни права. Това каза в предаването „Портфейл” Жермена Въткова, директор на Дирекция „Европейска интеграция и международно сътрудничество” в Националната здравноосигурителна каса.

Европейската здравноосигурителна карта дава правото на достъп на пациентите до медицинските услуги само при спешни и неотложни състояние. Тя важи само за здравните заведения, които сключени договор със системата за общественото здравеопазване в съответната европейска държава, каза още Жермена Въткова в разговор с Миглена Георгиева.

В закона е казано, че след три невнесени вноски лицето губи своите здравноосигурителни права, но в периода, в който се издават документите за издаване на европейската здравноосигурителна карта и колегите в районните здравноосигурителни каси проверяват здравноосигурителния статус, те биха могли на координатите, които гражданинът е оставил, да го потърсят и да го предупредят при евентуално прекъсване на здравноосигурителни права.

И затова че срокът за издаване на европейската здравноосигурителна каса е 30 дни. Ако и след тези 30 дни лицето прекъсне здравноосигурителни права, на практика в момента на получаването на картата, тя трябва да бъде задържана и да му бъде отказано получаването. В интерес за всеки гражданин е да не прекъсва своите здравноосигурителни права.

Задължителна ли е европейската здравноосигурителна карта?

Европейската здравноосигурителна карта е въведена на територията и на Европейския съюз с регламент. Така че тя става задължителен документ на осигурените граждани на Обединена Европа. При всички случаи когато един човек отива в чужбина и се нуждае по спешност от някаква медицинска помощ, редно е и е необходимо той да представи някакъв удостоверителен документ.

В противен случай той ще трябва от чужбина да звъни в България, за да може да му бъде издадено временно удостоверение за заместване на европейската здравноосигурителна карта.

Една година е срокът, в който тази карта е валидна. Но какво става, ако човекът с такава карта е за по-дълго време в чужбина?

Все още не е излязла наредбата, която да уточнява процедурата по издаването на всички удостоверителни документи. Така или иначе когато изтече срокът на валидност на едногодишните карти, защото има карти с по-дълъг срок, тогава гражданите предварително ще трябва да направят своите постъпки и да подадат документи за издаване на европейската здравноосигурителна карта. В периода, в който все още не е издадена новата карта, може да бъде издадено удостоверение за временно заместване, което на практика е същият удостоверителен документ, но на хартиен носител.

Тази карта дава правото на спешна неотложна медицинска помощ. Все пак – по какви цени се плаща и лицето, което има такава карта, ще се наложи ли да доплаща нещо в чужбина?

Цените на медицинските услуги, както всички знаем, са различни в различните държави. Различен е и пакетът от медицински дейности, които се покриват от общественото здравно осигуряване. Във всяка една държава членка цените могат да се променят, така както се променят и в България.

Цените, които ние ще заплащаме – българската здравноосигурителна система ще заплаща за лечението на българските граждани в чужбина, са тези, които са за гражданите на съответната държава. Т.е. български гражданин, когато пристигне в друга държава, ще бъде равно третиран в друга държава наред с нейните граждани. И за неговото лечение при спешни и неотложни състояние ще се заплати това, което заплащат за техните граждани.

И обратно – когато чужд гражданин пристигне в България и спешно се нуждае от медицинска помощ, за него Здравната каса ще заплати по български цени. След това ще търси възстановяване на направения разход.

Българските граждани трябва да знаят, че в повечето държави е регламентирано доплащане – копеймънт, има различни тарифи, които всяка година се обявяват от здравната им институция, било то Здравна каса или съответното министерство на здравеопазването. Така че във всички случаи ще има вероятно и някакво доплащане за съответния вид медицинска услуга.

Но такова доплащане е регламентирано както за своите граждани, така и за гражданите на Обединена Европа. Обикновено това са суми, които предварително се обявяват на гражданите. При всички случаи има някакъв вид доплащане, този вид копеймънт не подлежи на възстановяване, той остава за сметка на осигурения.

Това означава, че здравната карта не заменя по същество здравната застраховка, която си правят хората, пътуващи в чужбина и е хубаво те да имат и двете?

Това са понятия от различен порядък. Здравната карта по принцип дава достъп до здравноосигурителния пакет, който е гарантиран от общественото здравеопазване. При всички случаи медицинските услуги, които се покриват от общественото здравно осигуряване, са много по-широки като обхват, отколкото обхвата на здравната застраховка.

Когато един гражданин на България отиде в чужбина и направи здравна застраховка, в нея в никой случай няма да попадне доболнична медицинска помощ, амбулаторни видове медицинска помощ. А здравната застраховка обичайно покрива само при спешни, внезапно възникнали пътни инциденти или внезапно възникнали спешни здравни състояния, и то до определен размер.

В кои здравни заведения в чужбина може да се ползва европейската здравноосигурителна карта?

Европейската здравноосигурителна карта може да се ползва само в лечебни заведения, които имат сключени договори и работят в системата на общественото здравно осигуряване. За частните болници, които нямат сключени договори за работа с общественото здравеопазване, естествено тази карта не се зачита и правата на гражданите не се признават, така че там се заплаща.