Сопот посреща през 2013-а световно първенство по парапланеризъм
Сопот посреща през 2013-а световно първенство по парапланеризъм / снимки: Impact Press Group, архив

Подбалканският град Сопот води класацията за най-добро място за летене с парапланери у нас. Базата е предпочитана не само от българските, но и от чужди пилоти, коментира в интервю за БТА Валери Цветанов, инструктор по парапланиризъм със 17-годишен стаж. България е една от най-богатите страни в Европа с места за летене, по-богата и „по-надарена” от държави като Полша, Унгария, Чехия, където парапланеризмът е доста разпространен, твърди специалистът.

Скъп спорт ли е парапланеризмът?

Сравнително скъп, но не е от най-скъпите, що се отнася до първоначалната екипировка. Тя може да бъде нова или втора употреба. Новата е около 5000 лева, като това включва парапланер, подвесна система (сбруя), запасен парашут, каска, обувки, вариометър. Най-важното е преди полет пилотът да направи една последователна проверка на това как е отворено платното, да няма възли по вървите и как е закачена подвесната система. След това да изчака подходящите условия и може да излети.

Какво означава подходящи условия и кои са най-големите опасности?

Това е вятър от 7 м/сек и да духа от правилната посока, като за нас това е насрещният вятър. След като се излети веднъж - тогава ни помага попътният вятър. Най-голямата опасност извън човешката грешка е турболенцията, която ние не можем да предвидим, защото не виждаме какво става във въздуха. И ако пилотът реагира адекватно - преминава през нея и продължава летенето. Въпрос на подготовка и реакция.

Различават ли се полетите в тандем и колко са дисциплините при този спорт?

Полетът в тандем е безопасен, тъй като крилата са специално тествани, по-сигурни са и имат по-висока степен на сертифициране. Докато за състезания се използват крила с по-добри летателни характеристики и по-високи скорости, но са малко по-нестабилни. Три са състезателните дисциплини - прелет по маршрут и за време, акробатиката, при която се изпълняват 20 фигури и цел на кацане. Акробатиката е най-атрактивна, но у нас не се провеждат такива състезания, тъй като има задължително условие да бъдат над вода. Обикновено един полет продължава между 15 и 30 минути в зависимост от условията и уменията на пилота да се задържи по-дълго във въздуха.

Колко са инструкторите по парапланеризъм у нас?

Инструкторите сме 15  души и обучаваме на много места, но най-вече в Сопот. Планината тук е най-добра, има лифт и ако някой иска да се наслади на хубава природа при първия си полет - тук е най-подходящото място.

Какво означава предсветовно първенство, за което бяхте в Сопот?

Това е състезание и се провежда преди световно първенство, а  Сопот ще е домакин на световното през 2013 г. Има наблюдатели от МАИ - Международната федерация за въздушни спортове. Целта е да се видят условията, стартовете и общата организация. Състезанието дава точки за световната ранглиста и има тежест. В Сопот бяха 40 състезатели от осем държави, половината от които са българските състезатели. За световното първенство имаме квота за трима пилоти, като максимума са пет и това зависи от рейтинга в световната ранглиста. Националният отбор се определя от пет състезания през годината, които се провеждат на територията на България. Първото бе в Добростан, после в Кюстендил, сега тук в Сопот и до края на годината остават в Сливен и в Шумен. Базата в Сопот става все по-добра, подобрява се инфраструктурата и всеки, който дойде веднъж -  задължително се връща отново и отново. Лифтът не е задължителен, но е предимство. Природата е прекрасна.

Наскоро тук загина индийски пилот. Има ли опасност това се отрази по някакъв начин на оценката ни и да загубим домакинството за световното първенство? Чести ли са инцидентите?

Имахме доста години без инциденти, но за последните две се случиха два - и то смъртни случая. Загинаха колеги през 2011 г. над Добростан  и сега в Сопот. Няма да се отрази на оценката обаче, защото реакцията на организаторите беше адекватна.

Сопот посреща през 2013а световно първенство по парапланеризъм
netinfo